Op NU.NL elke week een overzicht van de meest actuele roddelbladen. Wegens vakantie deze week een greep uit de internationale bladen uit de Spaanse kiosk: het Duitse ‘Das Goldene Blatt’, het Spaanse ‘In Touch’ en het Britse ‘Star’. Hoe roddelt men bij onze Ooster-Wester- en Zuiderburen?

De Britten zitten nog vol in hun Big Brother-manie. De bewoners zijn er ware mediasterren. De bladen genieten zich gek van alle intriges in het huis.

Zo vertelt blonde Karly dat iedereen in het BB-huis biseksuele neigingen heeft. ´It is natural,´ meent ze quasi onschuldig glimlachend.

Nou wisten we al dat de Britten een vreemde kijk op seks hebben (kijk maar eens naar realiteitssoaps als ´The villa´ waar iedereen het met iedereen doet!), maar dit is wel erg vergezocht.

Pain

´Pain for gain´ staat er bij foto´s van een mollig blond tv-sterretje. Het gaat om Kerry Katona, een presentatrice van een MTV-show. Ze is in korte tijd dikker geworden en wil afvallen. Haar echtgenoot heeft haar al publiekelijk uitgemaakt voor ´vet varken´ en ´Daar ga ik echt niet meer naast liggen´, dus is er een personal trainer ingeschakeld.

We zien Kerry zweten tijdens de training waarmee ze in 5 weken ruim 12 kilo wil afvallen. ´To save her marriage´.

Wat een vernedering voor dat arme kind! Dat ze wil sporten is natuurlijk goed, maar die echtgenoot van haar zou een schop onder zijn botte Britse h*l verdienen.

Obsesionada

De Spanjaarden lijken geobsedeerd door gewicht. Vorige week zette een blad nog wat mollige bikini-dames op de kiek. Deze week krijgen we in het Spaanse ´In Touch´ juist een botten- en knokenparade voorgeschoteld.

Zoals het kinderlijfje van Tori Spelling (met opblaasboezem), de stakerige benen van Angelina Jolie en de graterige rug van Sharon Stone. ´Curvas femeninas? Echt niet!´ schrijft het blad belerend.

Om het pedagogische aspect te benadrukken zien we ook nog Gwen Stefani, Mariah Carey en zangeresje Duffy.

Zij verloren gewicht, maar deden dat op een goede manier, zonder door te slaan naar ´size zero´. Slank is goed, maar mager niet, menen de Spanjaarden.

Eva ´baby´ Mendez

Een paar pagina´s verderop vergeet het blad zijn eigen wijze lessen. Want ze hebben actrice Eva Mendez op het strand gefotografeerd. “Wat is er gebeurd met ´La mujer más sexy de 2009´?” vraagt de redactrice zich af.

Eva vertoont namelijk een buikje in haar piepkleine bikini. ´Ze probeert haar figuur geen moment te verbergen,´ merkt het blad op. En dat kan maar een ding betekenen: Eva is zwanger. Want zeg nou zelf: als je met zó´n pens op de foto durft, moet er wel wat aan de hand zijn. De arme actrice, misschien heeft ze alleen maar zwaar getafeld.

De Nederlandse bladen doen trouwens precies hetzelfde. Als bijvoorbeeld Katja Schuurman ook maar één vetrolletje vertoont, wordt ze meteen als zwanger bestempeld. Je zou je als BN´Ner toch alleen nog maar in een corrigerend badpak durven vertonen..!

Duitse Dirnls

´Leute Heute´ heet een rubriek in het Duitse ´Das Goldene Blatt´. Het is een mengelmoes van lokale beroemdheden en internationale bekendheden. Wat meteen opvalt is de Duitse voorliefde voor royals.

Het land grossiert in plaatselijke Fürstinnen, Prinzessinen en Burggrafen, een voor ons onbekend verschijnsel. Maar dat is blijkbaar niet genoeg. Ook de Britse koningin Elizabeth, onze eigen Bea, Willem-Alexander, Maxima en de prinsesjes, de Deense prins Hendrik en het Noorse gezinnetje van Prins Haakon en Mette-Marit komen voorbij.

´Tolle Urlaubsfotos!´ juicht het blad bij die laatste vakantiekiekjes. Ze zijn zo mogelijk nog geposeerder dan de laatste fotosessie van onze Max en Lex, maar dat mag de pret niet drukken. Duitsers vinden dit familiegeluk blijkbaar fantastisch.

Zelfgebreide mutsigheid

Wij krijgen echter de slappe lach als we verder bladeren in het tijdschrift. Wat een zelfgebreide mutsigheid bij onze Oosterburen. Op de ene pagina nog een internationale ster als Elizabeth Taylor, op de volgende bladzij zitten we opeens midden in een postorder-modereportage vol Dirndl-jeans.

In ´Vruchtengenot uit de oven´ leren we en passant ook taarten bakken. Komisch is de reportage over een Duitse visagist. René Koch heeft Joan Collins en Shirley Bassey ooit opgemaakt.

Terend op deze oude roem heeft hij in zijn gemütliche wohnzimmer een lippenstiftmuseumpje ingericht. Braaf poseert de belegen make-up nicht voor zijn collectie, met een plumeau in zijn hand.

Hilarisch! De eerlijkheid gebiedt ons echter dat we in onze eigen Party of Story eenzelfde reportage over bijvoorbeeld Ronny Tober of de Prince de Lignac zouden kunnen tegenkomen. Duitse kitsch en Hollands klatergoud liggen blijkbaar toch niet zo ver uiteen.