AMSTERDAM - Doutzen Kroes wil de wereld graag verbeteren. Binnenkort gaat ze naar Tanzania in het kader van het project Dance for life.

''De paus is er net geweest om jongeren het gebruik van condooms af te raden. Ik ga ernaar toe om jongeren het gebruik van condooms aan te raden.''

Dit zei Doutzen donderdagavond in Amsterdam na afloop van de modeshow van Bjorn Borg.

Haar komst zorgde voor een opstootje bij de ingang waar tientallen fotografen zich verdrongen om het wereldberoemde Friese model op de plaat te leggen.

''Gelukkig vind ik dit tafereel niet elke dag voor mijn huis in New York'', zei ze lachend. Doutzen opende de zomercollectie 2010 van het Zweedse modemerk met een kort rood jurkje en zwarte hakken.

Zij sloot de show af met een harembroek en een zwart-wit topje. Daarna sprong ze de catwalk af om aan de draaitafel als DJ de afterparty te openen.

Vriendendienst

Doutzens medewerking aan Bjorn Borg ging niet gepaard met een miljoenendeal zoals ze die heeft met het cosmeticaconcern l'Oréal en het lingeriemerk Victoria's Secret, maar was een vriendendienst.

Sinds vorig jaar is Doutzen verliefd op Greg Andrews, het neefje van popster Lenny Kravitz. Hij is model en DJ en ze hebben samen al geposeerd voor Vogue. ''Hij is heel lief en ik ben erg gelukkig met hem.''

Doutzen behoort op dit moment tot de top vijf van best betaalde modellen ter wereld. Haar vermogen wordt geschat op 10 miljoen. Hoe is ze zover gekomen? ''Ik heb een goed team om mij heen. Mijn ouders en mijn agentschap steunen mij in alles waardoor ik kan groeien.''

Huilen

Een tijdje terug had Doutzen nog erg last van heimwee en wilde ze met het vak stoppen. Maar haar begeleider Mo Karadag zei haar toen dat ze is geboren om de top te bereiken. ''Stop met huilen Doutzen, ga genieten van je lot en de mogelijkheden die dat geeft'', zei Karadag.

Doutzen: ''Dat was een ommekeer in mijn denken. Als model ben je vooral een product en word je ook zo behandeld. In mijn binnenste zitten verlangens dat ik meer wil betekenen voor de wereld dan alleen mijn uiterlijk. Ik ben een vrouw met ideeën, niet alleen een model van 1.78 meter.''

Doutzen wil de wereld verbeteren