AMSTERDAM - Phil Spector heeft het maar moeilijk met zijn gevangenisstraf. De platenproducent werd in mei veroordeeld tot een lange celstraf nadat hij schuldig werd bevonden aan de dood van actrice Lana Clarkson.

Zijn woordvoerder zegt tegen de BBC dat Spector in 'een verschrikkelijke' situatie zit en dat het op zijn best 'redelijk' met hem gaat.

De 69-jarige Spector verveelt zich volgens zijn woordvoerder. "Phil was altijd een zeer productieve, creatieve man. Nu zit hij in een kleine cel zonder ramen en mag hij soms een half uurtje naar buiten.

Het is een verschrikkelijke situatie voor een miljonair die gewend is in villa's met 35 kamers te wonen."

Veilig

Volgens de woordvoerder voelt de muziekproducent zich ook niet veilig in de gevangenis, die hij deelt met de beruchte moordenaar en sekteleider Charles Manson. Manson zou Spector hebben gevraagd om een muzikale samenwerking.

"Phil was ondersteboven van dat verzoek", zegt zijn woordvoerder. "Vroeger werd hij gebeld door John Lennon en Tina Turner, nu zoekt Charles Manson contact."

Levenslang

Spector werd in mei veroordeeld tot een celstraf van negentien jaar tot levenslang. Volgens een jury heeft de platenproducent Clarkson om het leven gebracht. Zij werd in 2003 in Spectors villa aangetroffen met een kogelgat in haar hoofd.

De platenproducent vergaarde in de jaren zestig wereldfaam met de door hem bedachte 'wall of sound'. Hij werkte samen met onder meer The Beatles.

Beroep

Volgens zijn woordvoerder is Spector van plan volgend jaar bij een regionaal hof in beroep te gaan tegen zijn veroordeling.

Mocht dat niet goed uitpakken voor de producent, dan is hij van plan zijn zaak voor te leggen aan het federale hof in Washington.