AMSTERDAM - De strijd rond Michael Jacksons nalatenschap wordt langzaamaan heviger. Moeder Katherine lijkt het testament van de King of Pop aan te willen vechten. Het zint haar niet dat oud-advocaat John Branca en muziekmagnaat John McClain de erfenis beheren.

Een verzoek van Katherine om meer informatie over de twee heren wees een rechter dinsdag af. Advocaten van de 79-jarige moeder van de King of Pop wilden Branca en McClain ondervragen.

Ook moeten de twee, die door Jackson zelf zijn aangewezen als executeurs van zijn testament, van moederlief een hoop documenten overleggen. "Ze willen Michaels testament herschrijven", concludeert een advocaat van Branca en McClain.

Touwtjes in handen

Volgens de raadsman wil Katherine de touwtjes weer in handen hebben. Voordat Jacksons testament uit 2002 boven water kwam, werd zijn moeder benoemd tot tijdelijk beheerder van de nalatenschap.

Toen uit het testament bleek dat Jackson zijn oud-advocaat en muziekvriend als executeurs aanwees, kregen zij het tijdelijk beheer in handen.

Fonds

De King of Pop wil dat zijn eigendommen ondergebracht worden in een fonds ten gunste van zijn moeder, kinderen en liefdadigheidsinstellingen.

Ook liet Jackson een 'niet aanvechtbaar'-clausule opnemen in het document. Daarin staat dat iedereen die zijn laatste wil aan wil vechten, wordt onterfd. De erfenis van de King of Pop wordt geschat op ruim 350 miljoen euro.

Executeurs ongeschikt

Katherine's advocaat spreekt tegen dat ze het document aan willen vechten. "We accepteren het testament, maar Katherine legt zich niet neer bij de benoemde executeurs. De wet staat haar toe ongeschikte beheerders buiten spel te laten zetten."

Onder meer met de gevraagde documenten wil Katherine bewijzen dat Branca en McClain ongeschikt zijn. De rechter bepaalde echter dat Katherine en haar advocaten de papieren niet in handen krijgen.

Maandag vindt de volgende zitting plaats, dan kijkt de rechter wie de definitieve beheerders van Jacksons nalatenschap moeten worden. Maandag wordt ook opnieuw gesproken over de voogdij over de drie Jackson-telgen. Nog steeds is niet duidelijk wie de kinderen, die tussen 7 en 12 jaar oud zijn, op gaat voeden.