NASHVILLE - Talrijke sterren uit wereld van de country and western hebben maandag afscheid genomen van zanger Johnny Cash. Met zijn liedjes heeft Cash miljoenen eenvoudige Amerikanen een stem gegeven, zei vriend en collega Kris Kristofferson bij de begrafenis van de muzikant nabij Nashville in de staat Tennessee.

Cash stierf afgelopen vrijdag op 71-jarige leeftijd aan complicaties veroorzaakt door diabetes. De zanger, ook bekend als 'the man in black', kwakkelde al lange tijd met zijn gezondheid. Hij onderging eerder een hartoperatie en werd meerdere malen opgenomen wegens problemen aan luchtwegen en longen.

Aan een herdenkingsdienst in de First Baptist Church in Hendersonville namen meer dan duizend mensen deel. Onder hen was de vroegere vice-president Al Gore die oorspronkelijk uit Tennessee komt. Opgetredens waren er onder anderen van Emmylou Harris en Sheryl Crowe.

Cash is een icoon in de geschiedenis van de Amerikaanse countrymuziek. Hij begon zijn carrière in de jaren vijftig met songs als I walk the Line en Ring of Fire. Zijn vrouw June Carter Cash, met wie hij sinds 1968 was getrouwd en met wie hij veel liedjes heeft opgenomen, overleed in mei aan de gevolgen van complicaties bij een hartoperatie.

Cash stopte in 1997 met touren, maar hij bleef platen maken. In februari won Cash nog een elfde Grammy voor zijn song Give my love to rose. In juli kreeg hij zes nominaties voor de MTV Music Awards, waaronder die in de categorie Beste artiest voor zijn versie van Hurt, oorspronkelijk een nummer van Nine Inch Nails.