AMSTERDAM - Schrijver en dichter Remco Campert viert dinsdag zijn tachtigste verjaardag. Op de dag zelf is er weinig tamtam.

Pas op 15 augustus vindt er een informele feestelijke bijeenkomst plaats bij boekhandel Athenaeum in Amsterdam als hommage aan de beroemde schrijver.

Campert is niet zo gecharmeerd van verjaardagen, liet hij eerder in interviews weten. Voor de Volkskrant schreef hij vorige week nog een verhaal over ''een oude schrijver die zijn verjaardag overslaat''.

Vieren

Over de hoofdpersoon schreef Campert: ''Hij heeft zijn verjaardag nooit willen vieren, het waren altijd de anderen die die behoefte voelden. Eerst zijn ouders, toen de vrouw die hij verliet en sinds zijn vijftigste zijn uitgeverij.''

Bij De Bezige Bij verscheen Poëzie is een daad - 80 gedichten voor Remco Campert. Ruim zestig schrijvers en dichters hadden speciaal voor de jarige job een gedicht geschreven.

Aan de bundel werkten auteurs mee als Gerrit Kouwenaar, Bernlef, Jan Cremer, Kees van Kooten, Jules Deelder, Bart Chabot, Anna Enquist, Joost Zwagerman en Gerrit Komrij.

Ook de onlangs overleden dichter Simon Vinkenoog leverde een bijdrage.

Theaters

Campert geldt als een van de belangrijkste auteurs van Nederland. Hij heeft meer 75 romans en verhalenbundels op zijn naam staan en meer dan dertig gedichtenbundels gepubliceerd.

Bekende werken zijn onder andere Het leven is vurrukkulluk (1961), Liefdes Schijnbewegingen (1963) en Tot Zoens (1986). De schrijver is nog altijd actief. In 2008 verscheen zijn laatste verhaal, Het avontuur van Iks en Ei.

Campert publiceert deze zomer columns in De Volkskrant en staat komend seizoen met Jan Mulder en Bart Chabot in de theaters om voor te lezen uit eigen werk.

Twee data

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag vijf jaar geleden organiseerde uitgeverij De Bezige Bij een groot feest in De Kleine Komedie in Amsterdam. Voor het bereiken van de nieuwe mijlpaal hoefde dat van hem niet zo nodig.

Campert zei eens dat hij het leven niet wil opdelen in jaartallen. ''De ene dag sluipt gewoon de andere in'', zei hij in 1999. ''Voor mij zijn er maar twee data: je geboorte- en je sterfdag.''