HOLLYWOOD/AMSTERDAM - De film Ocean's Twelve, het vervolg opde internationale hit Ocean's Eleven, speelt zich voor een flinkdeel af in Amsterdam. Dat heeft producent Jerry Weintraub maandagbevestigd. De gemeente Amsterdam weet nog niets van de filmopnames.

In maart komen onder anderen George Clooney, Brad Pitt, JuliaRoberts, Matt Damon en Andy Garcia naar de hoofdstad om een grootaantal scènes van de film op te nemen. Het is de bedoeling datOcean's Twelve rond kerst volgend jaar in première gaan.

In Ocean's Twelve draait het, net als in Ocean's Eleven, om eengrote groep charmante criminelen die een schijnbaar onmogelijkekraak uitvoert. Ditmaal betreft het drie inbraken in Europa. Rome,Parijs en Amsterdam zijn het doelwit van de bende.

Welke objecten de boeven in de steden gaan buitmaken, kon dewoordvoerster van Weintraub nog niet zeggen. Zij ontkent echterstellig dat het om de Nachtwacht gaat, zoals onder meer op internetwordt gesuggereerd.

Het zal voor het eerst in dertig jaar zijn dat een groteHollywood-film deels in Amsterdam wordt opgenomen. De laatsteinternationale productie waarvoor grote filmsterren naar deNederlandse hoofdstad kwamen, was de James-Bondfilm Diamonds areforever uit 1971.