AMSTERDAM - In Los Angeles is een onderzoek gestart naar het lekken van informatie rondom het onderzoek naar de dood van Michael Jackson.

Medewerkers van de lijkschouwer hebben zich hieraan mogelijk schuldig gemaakt, aldus een woordvoerder van de politie in Los Angeles.

Het kantoor van de lijkschouwer maakte woensdag bekend dat minstens een half dozijn medewerkers die niets met het onderzoek naar de dood van de King of Pop te maken hebben het overlijdenscertificaat van de zanger hebben bekeken.\

Nalatenschap

De tijdelijke beheerders van de nalatenschap van de 25 juni overleden artiest hebben intussen 5,5 miljoen dollar -ongeveer 3,9 miljoen euro- en verschillende eigendommen van Jackson boven tafel gekregen.

Het geld en de spullen komen bij Dr. Tohme Tohme vandaan, die de laatste anderhalf jaar financieel adviseur van de popster was.

Tohme Tohme

Dr. Tohme Tohme zegt dat het geld 'een geheimpje was tussen mij en Michael'. "Het is niet teruggehaald bij mij. Ik had het geld en toen Michael stierf heb ik dat aan de beheerders bekendgemaakt en heb het ze gegeven."

Het geld was afkomstig van opnamen. Jackson zou er zijn droomhuis in Las Vegas mee hebben willen kopen. De voormalig financieel adviseur zegt in onderhandeling over de aankoop van de woning te zijn geweest toen de zanger zijn laatste adem uitblies.

Veiling

De spullen zouden afkomstig zijn van Jacksons landgoed Neverland. De goederen zouden ooit worden geveild, maar Jackson besloot de veiling toch niet door te laten gaan.

Tohme zegt dat hij vervolgens de spullen heeft laten opslaan. Ook deze spullen zouden inmiddels weer aan de tijdelijke beheerders zijn gegeven.

Advocaat John Branca en John McClain, een bekend persoon uit de muziekwereld en een goede vriend van de familie, zijn door een rechter benoemd tot tijdelijk beheerders van de nalatenschap van Jackson.

In een testament uit 2002 had de King of Pop al aangegeven dat hij wilde dat het tweetal na zijn overlijden tot co-executeurs zou worden benoemd.

Schulden

Hoewel Jackson naar schatting 280 miljoen euro aan schulden had, denken de beheerders dat vanuit de nalatenschap de schulden kunnen worden betaald.

Ook verwachten ze dat er dan nog genoeg geld over is voor een maandelijkse toelage voor de moeder van Jackson en zijn drie kinderen. Eerder werd al bekend dat de waarde van de nalatenschap van het popicoon wordt geschat op zo'n 350 miljoen euro.

Voogdij

Moederlief Katherine heeft de tijdelijke voogdij over de nazaten van de popster. De rechter in de zaak weigerde deze week de maandelijkse toelage al toe te kennen.

Hij wil de toelages bespreken tijdens de volgende hoorzitting rondom het beheer van de nalatenschap en de voogdij over de kinderen op 3 augustus.