AMSTERDAM - De politie heeft woensdagavond de praktijk van Michael Jacksons lijfarts doorzocht. Het gaat om het kantoor van Conrad Murray in Houston, Texas.

De cardioloog werkte de laatste maanden van Jacksons leven als lijfarts van de zanger.

Het was Murray die de King of Pop op 25 juni bewusteloos aantrof. Enkele uren later stierf Jackson na een hartaanval.

Documenten

Volgens Murray's advocaat heeft de politie diverse documenten in beslag genomen. De harde schijf uit de computer van de arts zou gekopieerd zijn en nog eens 21 dossiers gingen mee naar Los Angeles.

De inval was een actie van de politie uit de Los Angeles, maar de agenten werden gesteund door onderzoekers van de landelijke Drug Enforcement Administration.

Overdosis

Hoewel nog steeds niet duidelijk is waaraan de King of Pop is overleden, lijken de autoriteiten steeds meer rekening te houden met een overdosis medicijnen.

Volgens de entertainmentwebsite E! Online blijkt uit een tweede autopsie, die uitgevoerd werd op verzoek van de familie, dat Jackson stierf aan een overdosis Propofol.

Dit krachtige medicijn, dat in ziekenhuizen wordt gebruikt om patiënten te verdoven, werd na zijn dood gevonden in de woning van Jackson.

Geen verdachte

Murray's advocaat meent dat de politie bewijs verzamelt tegen zijn cliënt. Hoewel de lijfarts formeel nog wordt gezien als getuige en niet als verdachte, gaat justitie na of de cardioloog kan worden vervolgd voor doodslag.

Volgens rechtsdeskundigen moet dan kunnen worden bewezen dat Murray onnodige risico's nam bij het voorschrijven en toedienen van medicijnen. Van een vooropgezet plan om Jackson om het leven te brengen, hoeft dan geen sprake te zijn.

Met het huiszoekingsbevel hebben de autoriteiten een machtig middel in handen. Volgens deskundigen mogen agenten ook vragen stellen aan Murray's medewerkers. Zo kan de politie nagaan of Jackson onder valse namen medicijnen heeft gekregen.

Pseudoniemen

De entertainmentwebsite TMZ meldde eerder dat de King of Pop pseudoniemen gebruikte om aan geneesmiddelen te komen. De site publiceerde foto's waarop pillendoosjes te zien waren met verschillende namen.

Die zouden in 2003 zijn gevonden tijdens de doorzoeking van Neverland. Het landgoed van de King of Pop werd destijds op zijn kop gezet nadat de zanger was beschuldigd van kindermisbruik.

Dat documenten op de computer van Murray in beslag zijn genomen, kan er volgens deskundigen op wijzen dat het e-mailverkeer tussen Jackson en zijn lijfarts wordt onderzocht. Ook kan aan hand van de gegevens mogelijk worden nagegaan welke medicijnen Murray voorschreef.

Verpleegster

Conrad Murray was niet de enige die woensdag bezoek kreeg van de politie. Ook bij Cherilyn Lee stonden agenten op de stoep. De verpleegster, die Jackson van januari tot april verzorgde, vertelde eerder dat de zanger zo radeloos was over zijn slapeloosheid, dat hij smeekte om Propofol.

Ook bij haar heeft de politie medische dossiers in beslag genomen. Lee's advocaat benadrukt dat de verpleegster wil meewerken aan het onderzoek, maar dat een dagvaarding voor de documenten vanuit juridisch oogpunt nodig was.

Volgens entertainmentwebsite TMZ heeft ook een kliniek in Beverly Hills deze week een bezoekje van de politie gekregen. In de kliniek, waar in 1998 Jacksons dochter Paris ter wereld kwam, werkte Jacksons dermatoloog Arnold Klein enige tijd.

Volgens ingewijden is de lijkschouwer vooral geïnteresseerd in behandelingen die Klein samen met twee anesthesisten uitvoerde.

Lees alle berichten over Michael Jackson op onze special