AMSTERDAM - BNN mag vrijdagavond niet de stiekem verworven geluidsopnamen uitzenden die zijn gemaakt in het huis van showbizzdeskundige Albert Verlinde.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdagmiddag in kort geding bepaald. De rechtszaak was aangespannen door Verlinde en zijn man Onno Hoes. De laatste is gedeputeerde in de provincie Noord-Brabant.

De opnamen konden worden gemaakt doordat BNN-presentatrice Sophie Hilbrand verleden week in de uitzending van RTL Boulevard een nepprijs overhandigde.

Zendertje

Deze prijs, het Gouden Oor, bestond uit een trofee waarin een zendertje was verstopt. De RTL-presentator nam de prijs mee naar zijn huis, waarna de BNN-programmamakers hem konden afluisteren.

Zij deden dat in het kader van het programma VOC (Verbond Ongeleide Correspondenten). De uitzending hiervan staat gepland op vrijdagavond om 21.25 uur op Nederland 3.

Dwangsom

De rechtbank bepaalde dat BNN een dwangsom van 25.000 euro moet betalen als de geluidsopnamen toch worden uitgezonden.

De jongerenomroep is echter niet verplicht de tapes aan Verlinde te geven, zo besliste de rechter.

Emotioneel

Verlinde liet weten dat het voor hem een emotionele dag was. ''Het voelde net alsof er was ingebroken'', aldus de presentator.

''Dit was geen practical joke meer, dit ging te ver. We zijn de enigen die in huis zijn afgeluisterd door programmamakers.''

Hij noemde het een ''belangrijk vonnis. Want mensen mogen niet worden afgeluisterd. Dat mag alleen gebeuren door de AIVD.''

Persoonlijke grenzen

BNN bedacht de actie om uit te zoeken waar de persoonlijke grenzen liggen van Verlinde. Dit onder meer naar aanleiding van het in RTL Boulevard uitzenden van de beelden in een parkeergarage waarop was te zien dat Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder zoenden.

Boulevard zond die beelden uit, terwijl die waren gemaakt met een bewakingscamera. De twee konden niet vermoeden dat die beelden gebruikt konden worden voor andere doelen dan veiligheidsdoeleinden.

Adriani

Volgens adjunct-directeur Marc Adriani van BNN is nu duidelijk gesteld wat wel en niet mag en weet nu ook RTL Boulevard dat. ''Het was een honderd procent geslaagde actie.''

Het afluisteren was volgens de omroep ook een reactie op een item dat RTL Boulevard wilde maken over een zwangere Sophie Hilbrand die een coffeeshop verliet. De presentatrice was daar voor een programma. ''Verlinde creëerde een markt voor het schenden van de privacy van BN'ers'', zegt Adriani.

Verlinde heeft ook aangifte gedaan tegen presentatoren Hilbrand en Filemon Wesselink en BNN. Deze strafzaak loopt nog.