HILVERSUM - EO-presentator Manuel Venderbos krijgt van zijn werkgever geen toestemming om in augustus tijdens de Gay Pride in Amsterdam mee te varen op een boot met homo's en lesbiënnes.

Venderbos was uitgenodigd door het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP).

Volgens de Evangelische Omroep wil de omroep eigen 'vormen en middelen' kiezen om het 'gevoelige onderwerp' homoseksualiteit onder christenen, bespreekbaar te maken, aldus een woordvoerder vrijdag.

Bespreekbaar

Volgens de woordvoerder stond Venderbos zelf niet onwelwillend tegenover de uitnodiging, maar is in overleg met hem besloten niet op het verzoek in te gaan.

''Wij doen er alles aan om het onderwerp bespreekbaar te maken. Op de EO-jongerendag was er een heel debat aan gewijd en Manuel besteedt er in zijn programma Jong ook aandacht aan'', aldus de EO. Volgens de omroep staat Venderbos achter het besluit.

Positief signaal

Het LKP vindt het jammer dat de EO deze beslissing heeft genomen. ''Door mee te varen had EO-boegbeeld Venderbos een positief signaal af kunnen geven dat christen-zijn en homo-zijn samen kunnen gaan'', aldus een woordvoerder van het LKP.

Onlangs werd EO-presentator Arie Boomsma enige tijd geschorst, omdat hij zonder overleg met de directie zijn medewerking had verleend aan L'homo, de homo-editie van het magazine Linda.