DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant heeft donderdagmiddag omroep BNN gesommeerd om afgeluisterde en opgenomen gesprekken van gedeputeerde Onno Hoes (VVD) en zijn echtgenoot tv-presentator Albert Verlinde niet uit te zenden en in te leveren.

BNN heeft de opnames donderdagmiddag terugbezorgd bij Verlinde en zijn man, zegt een woordvoerster van de jongerenomroep.

Volgens de provincie zijn mogelijk publieke belangen geschaad, omdat wellicht vertrouwelijke gesprekken over zaken die Hoes thuis voerde zijn geregistreerd.

Aangifte

Eerder op de dag deed Verlinde namens hemzelf en zijn man bij de politie aangifte wegens inbreuk op hun privacy.

De opnamen zijn gemaakt via een zender, die zat verstopt in een prijs die Sophie Hilbrand (BNN) vrijdag aan Verlinde uitreikte in zijn programma RTL Boulevard. De provincie noemt de actie van BNN 'ontoelaatbaar'.

Persoonlijke grens

BNN: ''We hebben het ruwe materiaal afgestaan.'' De woordvoerster wilde niet zeggen of daarmee uitzending van de audio vrijdag in het BNN-programma VOC (Verbond van Ongeleide Correspondenten) van de baan is.

''We wilden hiermee een punt maken; hoe ver ga je met informatie die op niet-journalistieke wijze is verkregen?'', aldus BNN. ''Waar ligt de persoonlijke grens van Albert Verlinde? Daar hebben we nu antwoord op, dus onze missie is geslaagd.''