AMSTERDAM - Albert Verlinde heeft donderdag namens hemzelf en zijn man, VVD-politicus Onno Hoes, bij de politie aangifte gedaan van inbreuk op hun privacy.

De tv-presentator sleept presentatoren Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink alsmede jongerenomroep BNN voor de rechter, omdat zij hem de afgelopen dagen hebben afgeluisterd. Dat gebeurde via een zender in een door BNN aan Verlinde uitgereikte prijs.

Sophie Hilbrand overhandigde het Gouden Oor vrijdag in de uitzending van RTL Boulevard aan Verlinde, de showbizzdeskundige van het entertainmentprogramma.

Gouden Oor

Hilbrand deed dat namens het BNN-programma VOC (Verbond van Ongeleide Correspondenten), waaraan zij zelf meewerkt. De tv-presentatrice gaf toen aan dat Verlinde het Gouden Oor kreeg, omdat hij zijn oor altijd zo goed te luisteren legt.

In werkelijkheid, zo bekende BNN woensdag aan Verlinde, bevatte de prijs afluisterapparatuur.

''Dit overstijgt een grap'', zei Verlinde donderdag na zijn bezoek aan de politie. ''Je mag mensen niet zonder medeweten afluisteren in de besloten sfeer. Dat is bij wet verboden. Ik ben echt boos en neem het ze zeer kwalijk.''

Aankaarten

VOC wilde met het afluisteren van Verlinde ''aankaarten in hoeverre je je kunt mengen in het leven van bekende mensen'', aldus een BNN-woordvoerster.

Aanleiding hiervoor is onder meer de kwestie rond de parkeergaragebeelden van een zoenende Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder, die RTL Boulevard uitzond. Verlinde: ''Dit gaat voorbij aan wat RTL Boulevard uitzendt.''

BNN moet nog beslissen of de geluidsopnames worden gebruikt in VOC, dat vrijdag op televisie wordt uitgezonden.

Toestemming

Verlinde maakt zich daar niet zozeer druk om. ''Het gaat er niet om of het wel of niet wordt uitgezonden, het gaat er om dat je niet zonder toestemming mensen mag aftappen.''

De presentator en musicalproducent heeft nog niets gehoord van BNN. Verlinde heeft Hilbrand een sms gestuurd met de strekking 'ik hoop dat je jezelf recht in de spiegel kunt aankijken'.

Werkgever RTL is volgens Verlinde ''net zo geschokt als wij''. ''Wij staan achter hem'', zo liet een woordvoerder donderdag weten.