HILVERSUM - De drie dochters van prinses Máxima hebben een spaarvarken gekregen. Dat is een van de spaarzame privézaken die NCRV-presentatrice Jetske van den Elsen wist te ontlokken aan de prinsessen.

Voor het nieuwe tv-programma Dames van Oranje, te zien vanaf zaterdag, dook ze in de levens van die ''gewone burgermeisjes die door hun huwelijk met een prins toetraden tot wat voor velen een fascinerende sprookjeswereld is''.

Ze zocht toenadering tot de prinsessen, binnen de strakke protocollen van het hof.

Maar het is niet echt gelukt om meer te weten te komen over de privélevens van de schoondochters van koningin Beatrix en prinses Margriet, zegt Van den Elsen woensdag.

Spontaniteit

Met alle zeven prinsessen hield Van den Elsen een kort gesprek. ''Dat zou niet 1-2-3 lukken. Maar ik wilde wel wat spontaniteit loskrijgen bij de prinsessen. Dat is bij elk gesprek gebeurd.''

Als voorbeeld noemt Van den Elsen een interview van enkele minuten dat ze had met prinses Máxima, tijdens een werkbezoek aan Roemenië dat in het teken stond van microkrediet (kleine leningen).

De presentatrice liet haar nervositeit blijken, waarop Máxima vertelde dat ze niet zenuwachtig hoefde te zijn. ''Ze had daar niet op hoeven reageren.''

Ontluizen

Makkelijker was het bruggetje naar het privéleven te slaan bij prinses Marilène, tijdens de opening van een tentoonstelling van Hollandse meesters in het Canadese Vancouver.

Van den Elsen: ''Ze vertelde over een mooi schilderij van een vrouw die haar dochter aan het ontluizen was. Kon ik vervolgens meteen vragen of ze daar thuis ook mee bezig is.''

Het was een van de leukste gesprekken, zegt de NCRV-presentatrice, die de prinsessen nooit eerder in het echt had gezien en hen alleen uit de media kende.

Paparazzi

Ze reisde hen voor de acht afleveringen achterna, verdiepte zich in hun werk, gezinsleven en maatschappelijke verplichtingen, begaf zich tussen doorgewinterde paparazzi en sprak met royaltydeskundigen.

Van den Elsen constateerde dat de verhalen uit de roddelbladen, 'tien turbulente jaren voor Maurits en Marilène', opgeblazen zijn. ''Het verschil is zo groot tussen de verhalen uit de bladen en wat er werkelijk in hun levens afspeelt.''

Maar ook de presentatrice kon niet zo veel achterhalen over het dagelijkse doen en laten van de Oranjes. ''Het Koninklijk Huis is zo gesloten als een oester'', zegt ze al in de eerste aflevering.