AMSTERDAM - Roman Polanski is in beroep gegaan tegen de beslissing van een Amerikaanse rechter een decenniaoude strafzaak tegen hem door te zetten. De voortvluchtige regisseur wil dat een 31 jaar oude zaak wegens seks met een minderjarige wordt ingetrokken, omdat gerechtelijke fouten zouden zijn gemaakt.

De rechter gaf eerder aan dit alleen in overweging te nemen als Polanski naar de Verenigde Staten komt voor een hoorzitting. De 75-jarige filmmaker woont sinds 1978 in Frankrijk, nadat hij in 1977 had bekend seks te hebben gehad met een 13-jarig meisje. Hij had het meisje ingehuurd voor een fotoshoot.

Voordat de rechter een vonnis kon vellen, vluchtte hij weg uit de Verenigde Staten. Sindsdien heeft hij geen voet meer op Amerikaanse bodem gezet.

Rechtbank

Dinsdag drong een advocaat er tijdens het hoger beroep op aan om de zaak tegen Polanski te schrappen of over te dragen aan een andere rechtbank.

Het verzoek tot verwerping van de rechtszaak volgde op de documentaire 'Roman Polanski: wanted and desired' van Marina Zenovich. In de documentaire, die in juni uitkwam, wordt gesuggereerd dat de inmiddels overleden rechter in de zaak zijn afspraken met de advocaten van Polanski niet nakwam.

Celstraf

De rechter zou met de advocaten hebben afgesproken dat de 42 dagen die Polanski in voorarrest doorbracht zijn straf zouden zijn als hij schuld bekende in de zaak. De rechter bleek er echter op terug te komen en zette in op een langere celstraf. De regisseur pakte hierop zijn biezen.