AMSTERDAM - Tal van bekende Nederlanders zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van meesteroplichter Jonathan Tobing, die vorig jaar werd gearresteerd in een Fries vakantiepark. Marijke Helwegen, Willeke Alberti, Viola Holt, Robert Schoemacher; allemaal trapten ze in de gladde praatjes van de nepadvocaat.

Dat blijkt uit het speurwerk van Revu-verslaggevers Stan de Jong en Koen Voskuil, die voor 'De Club van Dollars' in het leven van meesteroplichter Tobing doken. Deze man, die zich voordeed als juridisch adviseur dan wel advocaat, lichtte mensen voor miljoenen euro's op, waaronder veel BN'ers.

Zangeres Willeke Alberti ontmoette Tobing in een bloemenzaak in Laren. Hij vertelde haar dat hij ongeneeslijk ziek was, iets wat Alberti erg raakte omdat ze zelf een vriendin was verloren aan een hersentumor.

"Ik heb hem daarna overal mee naartoe genomen. Bijna elke avond zat hij bij mijn theatershow. Hij zei nog maar een week of twee te leven te hebben. Later hoorde ik pas dat hij een oplichter was", vertelt Alberti in het boek.

Schijnvertoning

Die oplichterij ging ver, zo vertelt de zangeres. Zo gaf Alberti een privéoptreden in de tuin van Tobing, als afscheidsconcert. "Omdat hij zogenaamd ongeneeslijk ziek was, hebben we tijdens een feestje afscheid van hem genomen." Dat het feest een grote schijnvertoning was had Alberti niet door. "Vergeet niet, ik had net iemand verloren aan kanker."

Alberti voelde zich vreselijk toen ze erachter kwam dat Tobing een oplichter was. "Het heeft mij veel pijn gedaan. Ik heb er zo veel last van gehad, dat je op een punt kwam dat je bijna niemand meer geloofde. Als ik eraan terugdenk, krijg ik bijna geen lucht meer. Het is een wond die moeilijk heelt."

Viola Holt

Ook Viola Holt werd slachtoffer van Tobings praktijken. De presentatrice nam Tobing als advocaat in de arm toen zij in de clinch lag met haar voormalige werkgever.

"We hadden deze zaak op onze sloffen kunnen winnen. Maar Tobing heeft de rechtszaak volledig verprutst", aldus Holt. De presentatrice kreeg bovendien haar processtukken niet terug, maar daar liet ze het niet bij zitten."

Penthouse

Holt sprak na de rechtszaak met Tobing af in zijn Haagse penthouse. "Ik ben daar met een vooropgezet doel blijven slapen, want ik wilde weten hoe het nu zat. Toen iedereen sliep ben ik 's nachts door het huis geslopen om te kijken of ik onze stukken kon terugvinden."

Holt vervolgt: "Heel zachtjes heb ik van alles uitgezocht. Ik keek in kasten, keukenkastjes, achter bureaus. Ik wilde hem ontmaskeren op dat moment, vond het een heel spannende film, maar er was niets, helemaal niets te vinden."

Tobing werd in maart 2008 gearresteerd.