LONDEN - De cast van de nieuwste Harry Potter-film brengt dinsdag een eerbetoon aan de vorig jaar vermoorde Rob Knox. Harry Potter and the half-blood prince gaat dinsdag in première in Londen. De 18-jarige Knox speelt de rol van Marcus Belby in de productie.

Zijn collega's dragen dinsdagavond witte linten om hun polsen uit respect voor de acteur, die in mei 2008 werd doodgestoken in Londen.

Knox verdedigde zijn broertje, die werd aangevallen. De moordenaar werd in maart van dit jaar veroordeeld tot levenslang voor de moord op Knox.

De linten zijn volgens actrice Bonnie Wright, die Ginnie Weasley speelt, niet alleen bedoeld voor haar collega maar voor alle slachtoffers van steekpartijen.

Beste vriend

''Ik zal niet doen alsof ik hem ongelofelijk goed kende of zijn beste vriend was op de set'', aldus Daniel Radcliffe, die de rol van tovenaarsleerling Harry Potter speelt, tegen de Britse zender BBC.

''Maar ik kende hem en mocht hem en wat er met hem is gebeurd, is tragisch en afschuwelijk.'' Volgens de hoofdrolspeler heeft de dood van Knox iedereen die bij de film betrokken was, geraakt.

Vertoning

De familie van Knox heeft de nieuwste film al kunnen zien tijdens een speciale besloten vertoning, maar woont dinsdagavond ook de première bij.

Harry Potter and the half-blood prince draait vanaf 15 juli in de Nederlandse bioscopen.