LOS ANGELES - Popster Michael Jackson wordt dinsdag begraven in Los Angeles, voorafgaand aan de herdenkingsdienst voor de op 25 juni overleden poplegende. Dit heeft de waarnemend burgemeester van Los Angeles, Jan Perry, maandag bekendgemaakt.

De begrafenis vindt om 17.00 uur Nederlandse tijd plaats op de begraafplaats Forest Lawn. Eerder zou de familie van Jackson hem hebben willen begraven op zijn voormalige landgoed Neverland.

Twee uur na de teraardebestelling is er een grote herdenkingsdienst voor Jackson in het Staples Center, een stadion annex concertzaal in Los Angeles. Miljoenen tv-kijkers zullen hier wereldwijd getuige van zijn.

Televisie

Ook Nederlandse televisiestations gooien de geplande programmering om voor het tv-evenement. De NOS zendt de bijeenkomst uit vanaf 18.30 uur op Nederland 3. Presentator Joost Karhof wordt bijgestaan door popkenner Leo Blokhuis, 3FM-dj Gerard Ekdom en zanger Boris.

SBS6 komt dinsdagavond tussen 18.00 en 20.30 uur met een extra lange uitzending van Shownieuws, die geheel in het teken staat van de dienst.

RTL4 kondigt een extra editie aan van RTL Boulevard, meteen na afloop van RTL Nieuws van 19.30 uur, waarin ook live wordt overgeschakeld naar de verslaggevers in Los Angeles.

Politie

De politie verwacht 700.000 mensen in de stad. Een groot deel van het gebied rond het sport- en entertainmentcomplex, is afgezet. Ruim 1400 mensen zijn gevraagd om vrijwillig dienst te draaien.

In het stadion is plaats voor elfduizend fans die de afgelopen dagen een gratis kaartje wisten te bemachtigen, terwijl 1,6 miljoen mensen zich hiervoor inschreven. In het nabijgelegen Nokia Theatre volgen 6500 mensen de bijeenkomst via grote beeldschermen.

Nalatenschap

Katherine Jackson is maandag de zeggenschap over de nalatenschap van haar zoon kwijtgeraakt. Het in 2002 opgemaakte testament van Michael werd maandag besproken in een rechtszaal in Los Angeles.

Het beheer is in handen gekomen van twee voormalige zakenpartners van de King of Pop. Tot de nalatenschap behoren de ranch Neverland ten noorden van Los Angeles en de rechten op liedjes van de Beatles.

Huiszoekingen

De krant The Los Angeles Times berichtte maandag dat de politie kort na het overlijden van de popster drie huiszoekingen heeft verricht. De politie zou zich richten op zeker vijf artsen die Jackson ooit hebben bijgestaan en mogelijk medicamenten voorschreven.

De recherche wil inzicht in de medische geschiedenis van Jackson, die door de jaren heen verscheidene artsen en verplegers heeft geraadpleegd.

Lees alles over Michael Jackson op onze special