LOS ANGELES - Het testament van de 25 juni overleden Amerikaanse popster Michael Jackson wordt maandag in Los Angeles in een rechtzaal onder de loep genomen. Het werd in 2002 opgemaakt.

Advocaten van de familie Jackson bekijken het document samen met twee in het stuk benoemde executeurs-testamentair, beiden zakenpartners en bekenden van de popster, de advocaat John Branca en de zakenman en muziekmagnaat John McClain.

De moeder van Jackson, Katherine, heeft van de rechter op 29 juni tijdelijk de zeggenschap gekregen over de nalatenschap van haar zoon en over haar kleinkinderen. De advocaten van de familie stelden toen dat er geen testament was te vinden.

Bezwaren

Twee dagen later kwamen Branca en McClain met de laatste wilsbeschikking van Jackson op de proppen. Wanneer de familie Jackson geen bezwaren bewaren maakt, komt de nalatenschap in handen van de twee executeurs-testamentair.

Jackson laat enorme schulden en talrijke bezittingen na. Aangenomen wordt dat hij voor minstens 150 miljoen euro meer aan bezittingen dan aan schulden heeft nagelaten, schatte maandag The Los Angeles Times.

Dat is nog afgezien van de inkomsten uit de kolossale belangstelling voor zijn muziek die na zijn overlijden losbarstte.

Muziekcatalogus

Jackson laat bovendien 50 procent van de aandelen van de Sony-ATV Music Publishing muziekcatalogus na.

Dat behelst een schat aan auteursrechten op artistieke creaties van de populaire muzieksector, inclusief de rechten op de meeste hits van The Beatles.

Enorme leningen

Jackson heeft zijn aandeel als onderpand voor enorme leningen gebruikt, maar er is nog meer dan genoeg over, schatte The Los Angeles Times.

Bovendien blijven de inkomsten die de rechten op muziek genereren gewoon binnenstromen. Naar verluidt ging het voor Jackson om tussen de 9 en 15 miljoen euro jaarlijks.

Sony-ATV is de op drie na grootste muziekuitgever ter wereld en betrokken bij het werk van 750.000 artiesten.