AMSTERDAM - Voor het nieuwe televisieprogramma 'Dames van Oranje' mocht Jetske van der Elsen zeven aangetrouwde prinsessen interviewen en volgen. Een gemakkelijke klus was dat niet, bekent de 36-jarige presentatrice deze week in Libelle.

Van der Elsen wil met haar programma dichter bij de prinsessen proberen te komen, zo zegt ze in het weekblad. "Hoe leven ze? Is het leuk om prinses te zijn?" Maar dat bleek nog geen gemakkelijke opgave. "Ze worden erg afgeschermd", aldus de presentatrice.

"Wil je met Maxima praten, dan mag het bijna alleen over microkredieten gaan. Met Laurentien praat je over analfabetisme en met prinses Marilène bijvoorbeeld over Hollandse meesters omdat ze daarover een tentoonstelling in Vancouver opende."

Schadelijk

Volgens Van der Elsen wordt ieder woord zorgvuldig afgewogen. "Dat komt doordat de meeste prinsessen onder ministeriële verantwoordelijkheid staan, wat wil zeggen dat ze niets mogen zeggen wat schadelijk is voor de regering of wat politiek gevoelig ligt. Daarnaast lijkt het of ze niet over hun persoonlijk leven willen praten."

De presentatrice mist dat spontane wel een beetje, bekent ze. "Het koninklijk huis is natuurlijk het visistekaartje van Nederland, maar ik vraag me wel eens af waarom het zo'n zakelijk visitekaartje moet zijn."

De serie 'Dames van Oranje' begint op 11 juli.