AMSTERDAM - In de dagen voorafgaand aan zijn dood worstelde Heath Ledger met chronische slapeloosheid, longontsteking en uitputting. Hij had het bovendien erg moeilijk met persoonlijke en werkgerelateerde problemen, zeggen vrienden van de acteur in Vanity Fair.

In het augustusnummer van het Amerikaanse tijdschrift vertelt een aantal bronnen in de nabijheid van Ledger over de laatste dagen van de beroemde Australische acteur, die in januari 2008 stierf.

Volgens welingelichte bronnen zat Ledger vooral erg in zijn maag met de verslechterende relatie met zijn ex-partner Michelle Williams.

Steekspel

"Heath gaf zichzelf de schuld van zijn relatieproblemen. Hij vroeg zich heel vaak af wat hij fout gedaan had", vertelt vriend en regisseur Terry Gilliam. Wat funest bleek te zijn voor de geestesgesteldheid van de Australiër was het juridische steekspel tussen Williams en Ledger over hun dochter Matilda.

"Hij werd overspoeld door advocaten, ze waren met meer en meer. Het was alsof ze zich voortplantten."

Batman

Volgens Gerry Grennell, een stemcoach die met Ledger samenwoonde tijdens het draaien van de meest recente Batman-film 'The Dark Night', waarin Ledger de rol van de Joker vertolkte, gebruikte de acteur medicatie om in slaap te kunnen komen. Grennell zegt dat Ledger ’s nachts manieren zocht om zichzelf bezig te houden. In slaap vallen lukte hem niet.

“Vanuit mijn perspectief , en ik kende hem goed en ik zag hem op dagelijkse basis, is hij gestorven aan een combinatie van uitputting, medicatie en de naeffecten van een flinke griep”, zegt Grennell. “Zijn lichaam stopte gewoon met ademen.”

Ondanks marijuanagebruik in het verleden, gebruikte de acteur al een tijdje geen drugs of alcohol meer toen hij stierf.

Sterrenstatus

De acteur ontving voor zijn rol in The Dark Knight postuum een Oscar. “Heath was altijd een beetje huiverig wat betreft rollen in grote Hollywoodproducties, met het hele commerciële spektakel eromheen”. De acteur vreesde dat zo’n rol hem te veel als acteur zou definiëren en hem zo in zijn keuzes zou kunnen beperken.

“Heath was niet iemand die echt geschikt was voor de sterrenstatus Hij was erg op zichzelf”, vertelt persoonlijke vriend en manager Steven Alexander. “Hij wilde geen idool worden.”