LOS ANGELES - Zijn lichaam is nog niet begraven, maar nabestaanden en andere belanghebbenden zijn al begonnen met de juridische strijd om de kinderen en bezittingen van Michael Jackson. De ouders, broers en zussen van Jackson hebben een advocaat ingeschakeld om de erfenis zeker te stellen.

De familie heeft nog geen inzage gekregen in het testament van Michael Jackson, die vorige week donderdag overleed. Volgens Londell McMillan, de raadsman van de ouders, broers en zussen van Michael Jackson, is het nog onduidelijk of de King of Pop een laatste wil heeft achtergelaten.

McMillan zei dat de bezittingen naar de familie gaan indien er geen testament is, zoals de wet in Californië voorschrijft. Volgens schattingen had Michael Jackson een schuld van ongeveer 400 miljoen dollar (284 miljoen euro). Daar staan bezittingen tegenover die vermoedelijk nog veel meer waard zijn.

Kinderen

De advocaat maakte tegenover Amerikaanse media ook bekend dat Katherine Jackson de zorg over Prince (12), Paris (11) en Blankett (7), de kinderen van haar zoon, gaat opeisen. ''Ze houdt erg veel van hen'', aldus de advocaat.

De moeder van Michael Jackson is tot tijdelijk voogd van zijn drie kinderen benoemd. Een rechtbank in Los Angeles heeft dat maandag bepaald, vier dagen na de dood van de popster.

Het is de vraag of oma Jackson de meest geschikte persoon is om de zorg voor haar kleinkinderen over te nemen. De 79-jarige Katherine geldt als omstreden.

Moeder

Zo schetste Grace Rwaramba, die de laatste jaren op de kinderen van Michael Jackson paste, zondag nog een weinig vleiend beeld van de moeder van de popster. In een interview met de Britse kwaliteitskrant The Times zei Rwaramba dat ze vrijdag werd gebeld door Katherine, die op dat moment in het huis van haar overleden zoon was.

''Ze zei 'Grace, de kinderen huilen' '', aldus Rwaramba. ''Ze vragen naar jou. Ze kunnen niet geloven dat hun vader dood is'', zou Katherine Jackson volgens het kindermeisje hebben gezegd.

Geld

Daarna volgde een opmerkelijke vraag: ''Grace, weet je waar Michael normaal gesproken zijn geld verborg in huis? Ik ben hier nu, waar zou het kunnen zijn? Deze vrouw verloor haar zoon een paar uur daarvoor en belt mij om erachter te komen waar het geld is!''

Rwaramba zei verder dat Katherine Jackson vaak geld opnam van een bankrekening van haar zoon. Volgens de Rwandees/Amerikaanse misbruikte een grote groep mensen Jackson voor commercieel gewin, mede doordat deze geen flauw benul had van zijn eigen financiën.

Het zou onder anderen gaan om pr-mensen, managers, familieleden, advocaten, concertorganisatoren en de Nation of Islam, een radicaal islamitische beweging waarin Jackson verzeild raakte.

Voogdij

Het is nog onduidelijk welke andere partijen zich gaan mengen in de strijd om de voogdij. Debbie Rowe, die Jacksons eerste twee kinderen baarde, zou in aanmerking kunnen komen.

De familie van Michael Jackson heeft nog geen besluit genomen over de begrafenis. Die zou woensdag plaats kunnen hebben in kleine kring of in de vorm van een publieke plechtigheid. De predikant Al Sharpton, een vriend van Michael Jackson, wil dinsdag een herdenkingsdienst houden in het Apollo Theater in New York.