WASSENAAR - Prinses Alexia (4) is maandag aan haar eerste schooldag begonnen. Aan de hand van haar oudere zus Amalia en in het gezelschap van haar ouders, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, arriveerde ze 's ochtends vroeg bij de Bloemcampschool in Wassenaar.

Daar zal ze plaats nemen in groep 1A.

De trotse juffen Carla Buijs (voor de maandag) en Yvonne van Veen (voor dinsdag tot en met vrijdag) verwelkomden Alexia bij haar klaslokaal, dat versierd was met gele, groene en paarse vliegers voor het raam.

De prinses kreeg buiten haar lokaal haar vakje toegewezen waar ze haar rode Dora-rugzak voortaan mag opbergen.

''Heb ik gekregen'', zei Alexia op de vraag van juf Carla waar die mooie tas vandaan kwam. Voor haar 4-jarige verjaardag afgelopen vrijdag hoopte ze al een 'coole' rugzak cadeau te krijgen.

Foto

Máxima hing nog een rood vest op de kapstok van haar dochter, mocht het koud worden. Ze kon nog net verhinderen dat Alexia naar het verkeerde lokaal liep, dat van groep 1B.

Onder begeleiding van haar vader en moeder nam Alexia plaats op haar eigen stoeltje, voor het raam. 'Welkom Alexia', stond er op een televisiescherm. ''Hoe heet de juf?'', vroeg Máxima aan haar dochter, voordat ze een foto nam van haar spruit.

Frans

De andere kinderen in de klas zullen de prinses later maandag toezingen met een ballade, vertelde juf Carla.

''Dat doen we altijd met kinderen die nieuw of jarig zijn. We zingen het eerst in het Frans, en daarna in het Nederlands. Het lied gaat erover dat ieder kind op aarde een beetje schittert. Alle kinderen kennen het uit hun hoofd.''

Andere behandeling

Juf Carla zingt veel met de kinderen, terwijl juf Yvonne vooral veel knutselt, verft en tekent. Ook besteedt zij aandacht aan de ontwikkeling van 'sociale talenten', zegt juf Yvonne.

''Een leeuw en een aapje beelden twee vrienden uit, en krijgen dan ruzie. De kinderen moeten het oplossen.'' Alexia krijgt geen andere behandeling dan haar klasgenootjes. ''Wij behandelen haar net als alle andere kinderen. Ik denk dat ze zich snel zal thuisvoelen.''

Zomervakantie

Alexia, de derde in de lijn van troonopvolging, is de tweede prinses op de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar. Prinses Amalia (5) ging in december 2007 voor het eerst naar deze school.

Amalia doet zo goed haar best dat ze na de zomer al naar groep 3 mag. Zij zit op school drie klassen verderop dan haar jongere zus. Over twee weken begint de zomervakantie voor beide zusjes.

Alexia naar school