AMSTERDAM - Sterren hebben wereldwijd geschokt gereageerd op de dood van Michael Jackson. Madonna liet weten niet te kunnen stoppen met huilen. "Ik heb Michael altijd bewonderd. De wereld verliest een van zijn grootste popsterren", liet de zangeres in een reactie weten.

Madonna voegde eraan toe dat haar hart uitgaat naar zijn drie kinderen en andere leden van zijn familie. "God zegene hem."

Lisa Marie Presley, die met Jackson getrouwd was, liet in een verklaring weten ''zeer verdrietig en in de war te zijn''. Haar gedachten zijn bij de kinderen, waar Jackson ''zielsveel'' van hield, aldus de dochter van Elvis Presley.

Zangeres Cher zei te treuren om de dood van ''de beste danser ter wereld'', ondanks dat ze de laatste jaren van hem vervreemd was.

Justin Timberlake

Justin Timberlake, die duidelijk beïnvloed is door Jackson, liet weten dat er een "geniaal persoon" heengegaan is. "We zijn niet alleen de ambassadeur van de popmuziek kwijt, maar die van alle muziek."

"Hij is een inspiratie geweest voor vele generaties en ik zal altijd de momenten blijven koesteren waarop ik met hem op het podium stond. Ik heb veel van hem geleerd."

Ook Britney Spears noemt Jackson een groot inspiratiebron. "Ik had zo'n zin in die shows in Londen. Hij is mijn hele leven al een bron van inspiratie."

Iconen

Acteur en gouverneur van de staat Californië Arnold Schwarzenegger liet weten dat de wereld ''een van de grootste iconen van de muziekindustrie'' is verloren. ''Onze gedachten gaan uit naar de familie.''

De paranormaal begaafde Uri Geller zei tegen de BBC dat hij vasthoudt aan de hoop dat het nieuws niet waar is. ''Het is te surrealistisch voor me om te geloven dat Micheal niet langer bij ons is'', aldus de mentalist, die op de Nederlandse televisie pas nog een grote show had.

Geller en Jackson kennen elkaar al jaren: De popster was getuige bij het vernieuwen van de huwelijksbelofte van Geller in 2001.

Circus

Acteur Jamie Foxx werd middenin een interview overvallen door het nieuws. Hij zei Jackson te zullen herinneren als een ''briljante musicus'' en niet voor het circus dat om zijn leven is ontstaan.

De peetvader van de drie kinderen van Jackson, Mark Lester zei ook geschokt te zijn. Hij maakt zich zorgen over het lot van de kinderen. ''Het zijn geweldige kinderen. Wat ze ook nodig hebben, ik zal er voor ze zijn.''

Twitter

Ook op internetsites zoals Twitter werd gereageerd. Actrice Demi Moore schreef online diep bedroefd te zijn door de dood van Farah Fawcett en Michael Jackson. Ook wielrenner Lance Armstrong uitte op die manier zijn verdriet. de Britse minister van Buitenlandse Zaken twitterde: ''Nooit heeft iemand zulke hoogtes en diepter bereikt. Rust in vrede'', aldus David Milliband.