AMSTERDAM - Prinses Alexia, de tweede dochter van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, gaat maandag voor het eerst naar school.

Net als haar oudere zusje Amalia gaat ze naar de openbare Bloemcampschool in Wassenaar, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag. Alexia wordt vrijdag vier jaar en bereikt daarmee de schoolgerechtigde leeftijd.

Het prinsesje hoopt volgens haar ouders op een 'coole' rugzak als cadeau. Ze gaat naar dezelfde basisschool als haar oudere zus prinses Amalia (5), die in december 2007 aan haar eerste dag in het basisonderwijs begon in groep 1B.

Amalia

Amalia doet het zo goed op school, dat zij waarschijnlijk al na de zomervakantie al mag instromen in groep drie. De oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima is overigens sinds vorige week in het bezit van haar zwemdiploma B.

Vakantie

Alexia heeft maar kort de tijd om aan haar school te wennen. Over twee weken, op maandag 13 juli, begint de zomervakantie op de Bloemcampschool. Op 24 augustus beginnen de lessen weer.

Ze verheugt zich er enorm op. De hele dag tettert ze ''Ik ga naar de basisschool!'' Ze kan niet wachten, haar ouders moeten haar voorrekenen hoeveel nachtjes nog.

Juf

Ze heeft de juf al een hand gegeven. De school is haar natuurlijk bekend. Ze heeft er ook al vriendinnetjes, die ze kent van de peuterspeelzaal. Het is nu nog maar snuffelen aan de school, want het is snel zomervakantie. Op 23 augustus wordt het menens.

Ariane

Ariane, met twee de jongste, wil ook al naar de basisschool. Haar moeder moet haar duidelijk maken dat ze geen nachtjes, maar jaartjes moet slapen voor het zover is.

Mama bestempelt haar jongste spruit als een kind met 'enorme power en wiskracht'. De kleine praat ook aan één stuk.

Koninginnedag

Het was de bedoeling dat Nederland de drie meisjes op Koninginnedag had gezien, bij het voorgenomen defilé in Apeldoorn. Dat ging natuurlijk niet door.

De prinsesjes hadden erg naar dat defilé uitgekeken. Hun ouders hebben de beelden van de dramatische gebeurtenissen tot op heden van ze weggehouden.