AMSTERDAM - Van haar hitsingle Brandend Zand zijn er honderdduizenden verkocht. Anneke Grönloh, die in de jaren zestig dit nummer en vele andere de toptien inzong, heeft er waarschijnlijk veel te weinig voor betaald gekregen. Zij heeft daarom tegen haar toenmalige platenmaatschappij Universal een rechtzaak aangespannen die in februari in een volgende fase belandt.

Grönloh voelt zich gesterkt door haar Amerikaanse collega Peggy Lee en nog zo'n 300 artiesten uit de VS die onlangs een schiking troffen met deze grootste platenmaatschappij ter wereld. Een rechter in Los Angeles heeft bepaald dat Universal 4,75 miljard dollar in een fonds moet storten waaruit eventuele claims kunnen worden betaald.

Grönloh verkocht niet alleen in Nederland goed maar ook in bijvoorbeeld Indonesië, Maleisië en Singapore. Nu nog is daar op straathoeken muziek van haar te koop.

Haar advocaat N. Beltman weet zeker dat in een aantal gevallen onjuiste aantallen zijn afgerekend. Het is alleen nog maar de vraag of Grönloh of een collega als Trea Dobbs ooit geld ziet omdat mogelijk de claim is verjaard.

De artiesten krijgen steun van vakbond FNV Kiem die uit is op jurisprudentie over deze kwestie. Want volgens een woordvoerder van de bond is indertijd wel vaker in het voordeel van platenmaatschappijen gerekend.