AMSTERDAM - Sylvie van der Vaart probeert nuchter te blijven onder het feit dat er recentelijk borstkanker bij haar is geconstateerd. En medelijden wil ze al helemaal niet. "Als mijn haar uitvalt, dan zij dat zo", zegt ze in de Duitse krant Bild.

Hoewel er geen uitzaaiingen zijn geconstateerd bij Van der Vaart, zal ze vanaf juli wel een preventieve chemokuur ondergaan. Dat ze daarbij mogelijk haar haren verliest stoort Van der Vaart niet.

"Ten eerste weten we nog niet hoe mijn lichaam op de kuur zal reageren. En als mijn haar dan uitvalt, dan zij dat zo. Dat is niet mijn voornaamste zorg", zegt ze in een interview met de krant.

Medelijden

"Een ding wil ik duidelijk maken. Ik wil geen medelijden. Ik wil de mensen om me heen stimuleren dat ze zich regelmatig moeten laten controleren - zeker als je nog jong bent. Dan zijn je kansen op herstel veel groter. Ik wil aan alle vrouwen laten weten dat de kans om borstkanker te krijgen best groot is", zo zegt Van der Vaart.

De vrouw van voetballer Rafael van der Vaart ontdekte haar ziekte toen ze haar borsten controleerde. Direct nam ze contact op met haar huisarts, waar ze onmiddellijk terecht kon. De 31-jarige Van der Vaart werd geopereerd, en een week later ging ze alweer aan de slag.

Ongerust

De presentatrice staat er gelukkig niet alleen voor. Steun krijgt ze van haar echtgenoot en haar familie. "Ze waren allemaal erg ongerust."

Haar man Rafael maakte haar daarnaast veel aan het lachen. "Je kunt je voorstellen dat ik niet erg vrolijk was. Rafael is een fantastisch persoon en heeft veel karakter. Ik ben zeer gelukkig dat ik zijn vrouw ben."

In de familie komt vaker borstkanker voor, vertelt Van der Vaart. Haar moeder Rita kreeg de ziekte toen zij 39 was. Een zus van haar grootmoeder overleed aan borstkanker.