AMSTERDAM - Phil Spector is met zijn half kale kop op de gevoelige plaat vastgelegd. Een gevangenisfoto die woensdag werd vrijgegeven, toont Spector als een man met een kale plek bovenop en lange strengen haar aan de zijkanten.

De platenproducent is bekend van zijn bijzondere haardrachten. Hij moest zijn pruiken echter afstaan toen hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentien jaar tot levenslang, nadat hij schuldig was bevonden aan de dood van actrice Lana Clarckson in zijn huis in Californië in 2003.

Gevangenisregels verbieden pruiken en haarstukjes, tenzij ze medisch noodzakelijk zijn. Spectors vrouw Rachelle, die eerder heeft gesuggereerd dat de weelderige haardos van haar man puur natuur was, stelt dat haar man zijn vrijheid en waardigheid al kwijt was.

"Dus waarom ook niet zijn haar? Dit is een persoonlijke kwestie. Maar mochten jullie het niet weten, ze staan niet veel accessoires toe in de gevangenis."

Keppeltje

Een woordvoerder van Spector stelt dat de muziekproducent in de nor een joods keppeltje draagt. Hij zou geregeld babbelen met een gevangenisrabbijn en koosjere maaltijden krijgen.

De foto is overigens niet gelekt. Een woordvoerder van het gevangeniswezen heeft laten weten dat de foto is vrijgegeven uit oogpunt van transparantie.

Hits

In de jaren zestig vergaarde Spector roem als de producent van tientallen hits, waaronder 'Be my baby' van The Ronette' en 'You've lost that lovin' feelin'' van The Righteous Brothers. Hij werkte ook samen met The Beatles en met Ike en Tina Turner.

Verder vergaarde de muziekproducent in de jaren zestig wereldfaam met de door hem bedachte 'wall of sound', een bijzondere techniek om nummers op te nemen.