DORDRECHT - Sommigen kwamen met hun ouders, anderen metvrienden en vriendinnen en een enkeling zelfs alleen. Maar allenhadden ze hetzelfde doel: een gooi doen naar het sterrendom vanpopidolen als Jamai, Jim en Hind. Om dat te bereiken kwamenhonderden jongeren zaterdag naar het Mercure Hotel in Dordrecht,waar de eerste auditie van het tv-programma Idols plaatshad.

Voor de ingang van het hotel was het een drukte van belang.Overal stonden groepjes jongeren wat gelaten te wachten, tot zenaar binnen mochten. Ze waren de tweede van de drie lichtingenzaterdag en moesten wachten tot hun voorgangers het pand haddenverlaten. Om de tijd door te komen oefenden sommigen huningestudeerde liedje, gingen anderen als echte sterren de aanwezigecameraploegen af en vermaakte een groot gedeelte zich met eenbezoek aan het nabij gelegen restaurant van McDonald's.

Laatste trends

De jeugd ziet er zaterdag piekfijn uit; de haren perfect inmodel en de kleding volgens de laatste trends. Zo ook van Mariëttevan der Wijngaart (15) uit Rotterdam. Ze heeft speciaal voor deauditie 'geshopt' en loopt rond op knalroze schoenen met daarbovenzwart met roze gestreepte beenwarmers en een zwarte minirok. "Mijnvriendin heeft mij geholpen met de styling."

Ze is hier omdat ze wil doorbreken. Is het niet met zingen danwel met acteren. Voor de jury zal ze straks Céline Dions 'I willalways love you' zingen. Een grote kans om door te gaan naar devolgende ronde dicht ze zichzelf niet toe. "Ik heb de hele weekgeoefend en heb nu een schorre stem en keelpijn."

Als de bus, die tussen het station en het hotel pendelt, zijnlaatste passagiers heeft afgezet, verschijnen er medewerkers vanhet programma op het balkon boven de ingang. Er moeten voor deuitzending shots worden gemaakt. Iedereen moet met de handen in delucht de yell 'Wij doen mee met Idols twee' roepen.

Kabaal

Als dat niethelemaal loopt, wordt, tot enthousiasme van de aanwezigen,Idols-presentatrice Tooske Breugem erbij gehaald. Met een megafoonroept ze op tot het zingen van enkele nummers. Ook moeten zeuitbundig reageren op Breugems 'Welkom bij Idols!'. Een waar kabaalbreekt los.

Als de opnames buiten voorbij zijn, druppelen de jongerenlangzaam naar binnen. De eersten komen na ongeveer een half uuralweer naar buiten, alwaar ze door de pers worden opgewacht. Demeesten hebben het niet gehaald en met een moeizame glimlach doenze hun relaas. Anderen zoeken steun bij elkaar en wijten hunafwijzing aan de ongeïnteresseerde jury."Ze zat gewoon in haar papieren te bladeren toen ik zong",zegt een meisje met dreadlocks.

Een ander punt van irritatie is hetmobile-koord dat als presentje is meegegeven. Op het koord staathet Idols-logo met de tekst 'je was kansloos'.

Ook Mariëtte behoort tot de grote groep afvallers. Bij haarechter geen klachten over de jury. "Ze waren heel vriendelijk,maar ik had last van mijn keel. Aan het eind van het nummer sloegmijn stem over. Maar heel teleurgesteld ben ik niet, hoor. Ik komer wel."

Nieuwe Hind

Eén van de weinige gelukkigen is de 15-jarige MirandaNoordermeer uit Den Haag. Zij mag zondag terugkomen om haar actvoor de echte jury te herhalen. "Ik geloofde het echt niet toen zeme vroegen of ik morgen terug kon komen. Ik hoop de nieuwe Hind teworden." Een paar meter verderop overhandigt een medewerker vaneen castingbureau aan geïnteresseerden een inschrijfformulier. OokMariëtte haalt er een.

Idols heeft dit jaar met 16.731 inschrijvingen bijna 10.000inschrijvingen meer dan vorig seizoen. Volgens een persmedewerkervan de Holland Media Groep (HMG) is de massale toestroom vooral tedanken aan de populariteit van de eerste Idols-finalisten. Wegensde veelbesproken audities van afgelopen jaar staan dit seizoen zesafleveringen in het teken van de voorrondes, twee meer dan bij deeerste editie.

De uitzendingen zijn vanaf 6 december op televisiete zien.