NEW YORK - Angelina Jolie mag zichzelf volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes de meest invloedrijke beroemdheid noemen.

De Amerikaanse actrice, die donderdag haar 34ste verjaardag viert, staat bovenaan de top 100 die het blad jaarlijks samenstelt en woensdag publiceerde.

Oprah Winfrey zakte naar de tweede plaats. De lijst is gebaseerd op de factoren geld en beroemdheid. Winfrey verdiende in het afgelopen jaar wel het meeste van iedereen in de lijst: 275 miljoen dollar.

Media-aandacht

Jolie kreeg het veel lagere bedrag van 27 miljoen dollar bijgeschreven op haar bankrekening, maar eindigde bovenaan omdat ze de meeste media-aandacht genereert.

De actrice was het afgelopen jaar onder andere in het nieuws vanwege de films Kung Fu Panda, Wanted en de nog niet uitgebrachte film Salt. Ook haar relatie met collega Brad Pitt (negende op de lijst) leverde veel koppen op.

De Amerikaanse president Barack Obama staat op plaats 49. Hij is daarmee het eerste zittende staatshoofd dat de lijst haalt. Zangeressen Madonna en Beyoncé Knowles bezetten respectievelijk plaats drie en vier.