AMSTERDAM - Cher en nabestaanden van haar ex-man Sonny Bono dagen platenmaatschappij Universal Music Group voor de rechter. De platenmaatschappij zou hen door creatief te boekhouden vijf miljoen dollar (ongeveer 3,5 miljoen euro) door de neus hebben geboord.

Dat meldt het Amerikaanse vakblad Hollywood Reporter op basis van rechtbankdocumenten. De papieren voor de rechtszaak zijn donderdag in Los Angeles ingediend.

De rechtszaak draait om twee verzamelalbums, 'Cher, the greatest hits' en 'The very best of Cher'. Door creatief om te springen met cijfers zou UMG ervoor hebben gezorgd dat Cher en nabestaanden van Bono veel minder aan royalty's ontvingen dan waar zij recht op hadden.

Eisers

Cher heeft de zaak aangespannen samen met de weduwe van Bono, Mary Bono-Mack. Ook kinderen van de ex van Cher en Bono-Mack Christy, Chianna en Chesare Bono, evenals de dochter van Cher en Sonny Bono, Chastity Bono, zijn eisers in de zaak.

"Universal speelt het spelletje 'pak me dan, als je kan' met één van de meest populaire artiesten aller tijden", zegt de advocaat van Cher.

"Helaas zijn platenmaatschappijen er de afgelopen jaren achter gekomen dat ze meer geld kunnen binnenhalen door te weinig te melden over royalty's aan artiesten."

Popduo

Cher brak in de jaren zestig door met haar toenmalige echtgenoot Sonny Bono als het popduo Sonny & Cher. De twee gingen in 1972 uit elkaar. De zangeres startte vervolgens een zeer succesvolle solocarrière. Bono overleed in 1998 bij een ski-ongeluk.