UTRECHT - Undercoverjournalist Alberto Stegeman is woensdag aangehouden in Utrecht. Dat heeft de politie gemeld. Stegeman werd volgens een woordvoerder aangehouden bij opnames voor zijn programma.

''Tijdens die opnames is er geduwd en getrokken. Een van de betrokkenen, een vrouw, heeft besloten aangifte te doen.'' Volgens de politie is het normaal dat iemand dan even wordt vastgehouden.

De aanhouding heeft volgens de woordvoerder niets te maken met de beveiliging van politiebureaus in Utrecht. Vorige week kwam Stegeman in het nieuws omdat collega-journalisten een poster met zijn afbeelding in een Utrechts bureau hadden zien hangen.

Op die poster staat een waarschuwing tegen Stegeman. Hij wist eerder binnen te sluipen bij Schiphol en Defensie. Hij toonde daarmee aan dat de beveiliging daar rammelde.

Verhoor

Stegeman liet weten dat de politie na zijn verhoor geen reden zag hem langer vast te houden. ''Ik heb vijf uur in de cel gezeten, ben daarna vijf minuten verhoord en toen naar huis gegaan.''

Volgens Stegeman is de vrouw in kwestie een huisjesmelker naar wier praktijken hij voor zijn tv-programma onderzoek doet.

''Ik wilde de vrouw confronteren met mijn bevindingen, maar zij wilde niet op tv.'' De dame is daarop een woning binnengegaan, van waaruit zij kennelijk de politie heeft gebeld. ''Tot mijn stomme verbazing stopte er even later een politieauto en werd ik meegenomen.''

Jas

Stegeman ontkent dat hij de vrouw heeft mishandeld. ''Ik heb haar hooguit twee seconden aan haar jas vastgepakt, omdat ik met haar wilde spreken.''

Overigens heeft Stegeman in het politiebureau wel even rondgekeken op zoek naar de bewuste poster met zijn beeltenis, maar hij heeft die niet gezien.