LOS ANGELES - De excentrieke Amerikaanse muziekproducer Phil Spector (68) is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentien jaar tot levenslang voor de moord op Hollywoodactrice Lana Clarkson in 2003.

In april werd Spector door een jury al schuldig bevonden aan de dood van Clarkson.

Spector is vooral bekend als de uitvinder van de zogenoemde Wall of Sound, waarmee hij in de jaren zestig de popmuziek een compleet ander geluid gaf. Hij produceerde platen voor onder meer The Beatles, The Ronettes en The Righteous Brothers.

Neergeschoten

De B-actrice Clarkson overleed in februari 2003 op 40-jarige leeftijd in het huis van Spector nadat ze in haar mond was geschoten met een geweer van de muzieklegende. De twee hadden elkaar enkele uren eerder leren kennen in een nachtclub in Los Angeles.

Spector brengt in ieder geval de komende negentien jaar achter de tralies door. Daarna komt hij eventueel in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

Zo niet, dan houdt zijn straf levenslang in. Hij heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de dood van de actrice, maar wilde nooit een getuigenverklaring afleggen.

Bedreigingen

Na zijn arrestatie in 2003 was Spector op borgtocht vrij. Hij zat in voorarrest sinds hij in april dit jaar schuldig werd bevonden.

Volgens de aanklagers maakte het beschieten van Clarkson deel uit van een al twintig jaar durend patroon van bedreigingen en geweldplegingen tegen vrouwen.

Spector zou woedeaanvallen hebben en een treiteraar zijn. Volgens zijn advocaten pleegde Clarkson zelfmoord omdat ze teleurgesteld was over het mislukken van haar carrière.

De familie van het slachtoffer heeft nog een civiele procedure lopen tegen Spector.