AMSTERDAM - De parkeergarage waarin Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder elkaar zoenden voor het oog van de beveiligingscamera's, heeft een wanprestatie geleverd door de beelden te verkopen aan RTL Boulevard.

Het RTL-programma, maar ook De Telegraaf die de beelden woensdag afdrukte op de voorpagina, profiteren van deze wanprestatie en handelen daarmee onrechtmatig.

Dit zegt advocaat Charissa Koster van Bousie Advocaten, een bekend advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in mediarecht.

Roddelprogramma

Volgens Koster waanden de presentatrice en de profvoetballer zich onbespied in de Amsterdamse parkeergarage. ''De wet beveiliging persoonsgevens schrijft voor dat de parkeergarage camera's mag ophangen voor beveiligingsdoeleinden, maar ze niet mag gebruiken voor iets anders, zoals een roddelprogramma'', aldus Koster.

''Je zou kunnen zeggen dat de parkeergarage het 'contract' met Yolanthe niet nakomt.''

Discussie

Het management van Yolanthevindt het een kwalijke zaak dat beveiligingsbeelden van een parkeergarage openbaar zijn gemaakt. ''Ik ben wel heel blij met de maatschappelijke discussie die nu ontstaat'', zei Yolanthes manager Selena Visser woensdag.

Cabau van Kasbergen zal echter niets ondernemen tegen de parkeergarage of RTL Boulevard, aldus Visser. ''Het zal haar nog meer schaden. Er komt al zoveel op haar af. Ze heeft er niets aan om hier de nadruk op te leggen. Ze zal zich er afzijdig van houden'', aldus de manager van de actrice en TROS-presentatrice.

Bedrag

Een RTL-woordvoerder erkent dat Boulevard heeft betaald voor de beelden, maar hij wil niets zeggen over het bedrag. RTL zal ook de bron van de beelden beschermen.

Volgens Koster kan de ex-vriendin van zanger Jan Smit een klacht indienen bij de Consumentenautoriteit of het College Bescherming Persoonsgegevens. Als ze een schadeclaim wil indienen, kan ze beter de parkeergarage voor de rechter slepen op grond van haar portretrechten.

Koster: ''De parkeergarage heeft haar privacy geschaad door de beelden aan RTL Boulevard te leveren.''

Belangrijk

Koster heeft Albert Verlinde in de Boulevarduitzending horen zeggen dat de parkeergarage niet een normale openbare garage is. ''Juridisch is dat heel belangrijk. Naarmate de parkeergarage een meer besloten karakter heeft, wordt het belang van Yolanthe groter. Op een minder openbare plek mag je je meer onbespied wanen. In die zin kan Albert Verlinde wel eens iets doms hebben gedaan door dit uit te spreken, want Yolanthe heeft daardoor een sterkere zaak.''

Wanprestatie

Cabau van Kasbergen kan ook de media aanpakken, stelt Koster. ''RTL Boulevard en De Telegraaf weten dat deze beelden niet voor openbaarmaking bedoeld waren. Ze profiteren eigenlijk van de wanprestatie van de parkeergarage en handelen daarmee onrechtmatig. Dat maakt de kwestie heel interessant. Nog veel interessanter dan de beelden van een zoenende Georgina Verbaan en een slagroomlikkende Rick Brandsteder. Die filmpjes waren gemaakt door privépersonen in openbare gelegenheden.''