HILVERSUM - De finalisten Lisa, Jamal en Rachel maken zich op voor de finale van de talentenjacht X Factor, die zaterdagavond te zien is bij RTL4.

De show is een dag uitgesteld, omdat het tv-station op vrijdagavond zendtijd vrijmaakte voor de herdenkingsbijeenkomst in Apeldoorn.

Lisa wordt tijdens de finale gecoacht door jurylid Eric van Tijn, omdat haar vaste steun en toeverlaat Gordon zich in Moskou voorbereidt op het Eurovisiesongfestival.

Jamal komt uit de stal van jurylid Stacey Rookhuizen, die de jongens de afgelopen weken onder haar hoede had. Rachel is afkomstig uit de categorie 26+ van jurylid Angela Groothuizen.

Solisten

De drie solisten zingen zaterdagavond ieder drie liedjes. Van deze drie wordt steeds eentje aangedragen door het stemmende publiek. Ook mogen de kandidaten hun eigen favoriet uitkiezen uit het repertoire dat ze tot nu toe hebben gezongen.

Tot slot zingen de finalisten ieder een eigen Engelstalig nummer. Dat van de winnaar is zaterdagavond na afloop van de show meteen al te downloaden. De singleversie ervan ligt vanaf woensdag in de platenzaken.

Het publiek bepaalt zaterdagavond wie de x factor heeft. De winnaar krijgt een platencontract van Sony BMG. Dit contract behelst de opname van minimaal een album.