BRUSSEL - De Belgische bisschoppen zijn erg ongelukkig met het laatste nummer van het tijdschrift Goedele. Ze zijn niet te spreken over de provocerende cover en de gratis hosties die met het blad worden verspreid.

Op de omstreden cover is Goedele Liekens gekleed als non met daaronder de tekst 'Holy Shit' afgebeeld. Het tijdschrift is vernoemd naar de voormalig miss België die ook zelf betrokken is bij de productie ervan.

De bisschoppen, onder wie kardinaal Godfried Danneels, hebben donderdag met een brief aan Liekens en hoofdredacteur Danny Ilegems hun ongenoegen geuit.

Hosties

''Het gebruik van hosties is voor de katholieke kerk een brug te ver. Ook al gaat het niet om echte hosties, dan nog blijven ze een wezenlijk symbool uit het katholieke geloof'', zo schrijven ze.

Nog erger vinden ze de tekst: ''neem en eet, dit is mijn lichaam''. Ze vinden dat hiermee de woorden van Christus zelf worden misbruikt en noemen dat bijzonder pijnlijk voor de gelovigen.

Seksuologe

De bisschoppen reageren ook op het feit dat Goedele in de Vlaamse media heeft aangegeven niet uit te zijn op een reclamestunt en zegt respect te tonen voor alle religies.

''Dit staat dan wel in flagrante tegenspraak met de cover en vooral met het misbruik van de hostie'', aldus de briefschrijvers.

Liekens is naast voormalig miss België tevens seksuologe en tv-presentatrice.