AMSTERDAM – Op 5 mei vieren we onze vrijheid. DJ Isis en Ellen ten Damme, ambassadeurs van de vrijheid, benadrukken dat vrij zijn niet altijd verbonden is met oorlog. “Vrouwenonderdrukking is een waste of talent en de orde van de dag”, aldus ten Damme.

Daarom focussen de artiesten zich op de onderdrukking en vrijheid van vrouwen. Zo steken zij vrijheid in een modern jasje.

“Vrij zijn is bewust mogen en kunnen kiezen, en zo je eigen leven vormen”, vindt Isis.

Vrouwen

“Vrouwen worden toch vaak nog in hun vrijheid beperkt. Misschien niet in Nederland, maar wel in de wereld”, gaat de DJ verder.

Onderdrukking is volgens het duo niet alleen iets van vroeger en ook niet altijd verbonden met oorlog: “Je kan in je vrijheid beperkt worden door je baas, door een dictator, maar ook door je man!”

Aandacht voor vrijheid

Isis en Ten Damme willen daarom met de festivals meer aandacht vragen voor vrijheid. Ze vlogen hiervoor met een helikopter langs vijf steden om hun act op te voeren.

Bevrijdingsdag is voor hen een ideaal moment voor aandacht: “Mensen denken er nu over na en muziek is een groot onderdeel van de dag. Dat is belangrijk want muziek is een vrije uitingsvorm en het raakt mensen.”

”Bovendien dringt muziek diep door in het bewustzijn. Het bereikt meer dan een bordje met een tekst erop.”

Muzikale samenwerking

De muzikale combinatie van DJ Isis en rockchick Ten Damme is niet zo voor de hand liggend, maar daardoor juist extra spannend volgens de vrouwen.

“Uiteindelijk hebben we het goed weten te combineren”, vinden beide. Bijzonder is dat Isis voor het eerst haar stem gebruikt op het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde Liberté.

Ten Damme gebruikt haar stem op een andere manier met behulp van geluidseffecten. Verder geeft ze, op het nummer Ibiza Luna, met haar viool ondersteuning aan Isis.

Persoonlijkheden

Op het persoonlijke vlak klikte het volgens Isis wel meteen: “We zijn allebei eigenzinnige vrouwen met een uitgesproken mening, en nee dat heeft niet voor botsingen gezorgd!”

Toch is er nog wel één verschil tussen de twee dames. “Zelf ben ik een durfal maar naast Ellen word zelfs ik nog verlegen”, bekent Isis.

Op de vraag of zij zelf denken dat ze vrij zijn is het antwoord eenduidig: “Ik ben nooit vrij! Ja één keer per jaar!”

Vrij zijn

Wel geeft Isis aan veel meer na te hebben gedacht over vrijheid. “In de afgelopen maanden ben ik tot de conclusie gekomen dat je vaak denkt dat je vrij bent, maar dat dit helemaal niet waar is”, vertelt ze.

”Je zegt niet altijd wat je denkt en doet niet altijd wat je wilt, je houdt rekening met andere en stemt je mening en je humeur af deze personen. Maar het is helemaal niet erg om het niet met elkaar eens te zijn. Zelfs niet in vriendschappen.”

Beide vrouwen stoppen niet met hun taak als ambassadeur na 5 mei. Ten Damme gaat een theatertour doen met de naam “Durf jij?” waarin vrijheid naar voren komt. Isis zal met haar nieuwe track Liberté ook aandacht blijven vragen.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van Bevrijdingsdag op NUfoto.nl

Ambassadrices Isis en Ellen