AMSTERDAM - De aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag heeft er ook bij Gordon flink ingehakt. "Bij het zien van onze majesteit met haar intens verdrietige gezicht en daarmee getekend voor de rest van haar leven barstte ik in tranen uit."

Dat schrijft de zanger maandag op zijn website.

Dat dader Karst T. bij zijn actie is omgekomen, vindt de zanger en televisiepresentator 'misschien maar beter ook'.

"Het scheelt de staat enorm veel geld en in Nederland hebben we geen doodstraf en dat had deze meneer in mijn ogen ook echt verdiend."

Koninginnedagconcert

Gordon en zijn collega-Toppers Jeroen van der Boom en René Froger besloten donderdag het Koninginnedagconcert dat ze op het Amsterdamse Museumplein zouden geven af te zeggen.

Het evenement werd uiteindelijk ingekort, maar niet afgelast. Organisator Radio 538 besloot hiertoe na overleg met de autoriteiten, die vreesden voor gevolgen voor de openbare orde van een algehele afgelasting.

Ongepast

Volgens Gordon was het ongepast dat het evenement nog doorging. "Zonder toe te geven aan geweld had je wel een blijk van medeleven kunnen tonen door radicaal de stekker uit de optredens te trekken", aldus de 40-jarige Amsterdammer.

Onder anderen Gerard Joling besloot in tegenstelling tot de Toppers wel op te treden. Joling, die aanvankelijk ook geen show wilde geven, zei zich verantwoordelijk te voelen voor de massaal toegestroomde feestgangers.

Tijdens de Koninginnedagviering in Apeldoorn reed T. met zijn auto in op het uitgerukte publiek dat naar de koninklijke familie was komen kijken. Hij reed eerst zes mensen dood en daarna zichzelf.