ROME - De aandacht van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi lijkt dezer dagen meer in beslag te worden genomen door huwelijksproblemen dan door de economische recessie.

De regeringleider eist nu dat zijn vrouw excuses aanbiedt voor haar uitlatingen over zijn overspelige gedrag.

Hij liet maandag in de krant Corriere della Sera blijken dat hij niet weet of het voldoende is om een echtscheiding te voorkomen, als zij door het stof gaat.

De Italiaanse krant la Repubblica meldde zondag dat Berlusconi's vrouw, Veronica Lario, van haar man wilde scheiden. Zij zou de juridische procedures al in gang hebben gezet.

Veline-affaire

De druppel die de emmer deed overlopen, was volgens de krant de 'veline-affaire'. Berlusconi wilde enkele veline, schaars geklede vrouwen die tijdens tv-shows de presentator omringen, op de lijst van zijn partij bij de Europese verkiezingen van juni zetten.

Uiteindelijk bond de premier in: slechts een vrouw uit de showbizz staat op de lijst, maar Berlusconi wilde zijn vrouw geen excuses aanbieden.

Dat deed hij enkele jaren geleden op een halfslachtige manier wel, toen hij tegen een pin-up had gezegd dat hij met haar zou willen trouwen, als hij niet met Lario, die hij bijna dertig jaar kent, gehuwd was geweest.

Politiek

Ook de politiek bemoeit zich inmiddels met de affaire. Umberto Bossi, de leider van de anti-immigrantenpartij Liga Noord en Berlusconi's coalitiegenoot, nam het maandag voor Veronica op. ''Als je een vrouw en kinderen hebt moet je er op letten dat het goed met ze gaat.''

De leider van de centrumlinkse oppositie, Dario Franceschini, zei dat Berlusconi ''moet vermijden steeds te zinspelen op een links complot.'' De premier zei onlangs dat zijn vrouw door leugens van linkse tegenstanders in de media ''in de val is gelokt''.