AMSTERDAM - De hoogste rechtsinstantie voor beroepszaken in Malawi buigt zich maandag over het hoger beroep van Madonna tegen de afwijzing van haar adoptieverzoek van de 4-jarige Chifundo 'Mercy' James.

De rechters doen er vermoedelijk een paar dagen over om tot een beslissing te komen. De popster is maandag waarschijnlijk niet aanwezig bij de behandeling van de zaak achter gesloten deuren in Blantyre, de financiële hoofdstad van het Afrikaanse land.

Een Malawische rechter wees het adoptieverzoek van Madonna een maand geleden af omdat ze niet voldoet aan de eis dat adoptieouders minstens anderhalf jaar in Malawi moeten wonen voordat ze tot adoptie kunnen overgaan.

Omzeilen

Eind 2006 adopteerde Madonna nog het jongetje David Banda uit het land. Een rechter stond haar destijds toe de regels te omzeilen. Wel werd de adoptie van het jongetje pas definitief nadat hij anderhalf jaar bij zijn nieuwe gezin in Londen had gewoond.

Mercy zit sinds kort na haar geboorte in een weeshuis. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat de moeder van het meisje net 14 jaar was toen zij beviel. Ze stierf een paar weken na de bevalling.

Aangezien er niemand was om de baby de borst te geven, werd volgens Peter Baneti, die namens de familie akkoord is gegaan met de adoptie, besloten dat het meisje het beste af was in een weeshuis.

Vader

Ondertussen heeft zich een man gemeld die stelt de vader van het meisje te zijn. De man zegt de adoptie te willen tegenhouden. De 24-jarige beveiliger James Kambewa heeft inmiddels rechtshulp ingeschakeld.

Kambewa geeft toe het kind nog nooit te hebben gezien, maar hij zegt nu zijn best te doen de voogdij over Mercy te krijgen. "Ik ben misschien arm, maar ik denk dat ik heb wat nodig is om een dochter groot te kunnen brengen", zegt hij.

Opportunist

De broer van de moeder van het meisje meldt dat de familie Kambewa niet kent. Baneti vraagt zich af hoe de man kan zeggen dat hij de vader is terwijl hij er voorheen nooit is geweest. "We denken dat hij gewoon een opportunist is."

Woordvoerder van Madonna Liz Rosenberg laat weten dat bij hen niet bekend is of Kambewa de vader is. "Alles wat ik weet is dat Mercy in een weeshuis heeft gezeten sinds de dag dat zij werd geboren."

Kinderdorp

Madonna ontmoette het meisje in 2006 in een kinderdorp in een plaats ten zuiden van Blantyre tijdens haar eerste bezoek aan Malawi. In datzelfde jaar kwam zij ook David tegen.

Madonna heeft al eerder aangegeven het meisje alles te kunnen geven wat ze nodig heeft. "Ik bied Mercy een huis in een liefdevolle omgeving en de beste opleiding en gezondheidszorg mogelijk", citeerde het Britse persbureau Reuters haar al eens.

"En ik hoop dat ze dan ooit, net als David, naar haar land terug zal gaan om de mensen daar te helpen."

Hoopvol

De Malawische advocaat van de zangeres, Alan Chinula, zegt hoopvol te zijn over winst in het hoger beroep. De rechter die het adoptieverzoek afwees baseerde zich volgens hem op een gedateerde wet. Chinula was ook in de adoptiezaak van David de advocaat van de popster.