MILAAN - De vrouw van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Veronica Lario, wil scheiden van haar man. De juridische procedures zijn in gang gezet.

Dit heeft de Italiaanse krant la Repubblica zondag gemeld. Het was jaren eerder ook al eens crisis in de relatie tussen Berlusconi en Lario, die elkaar bijna dertig jaar kennen.

De druppel die de emmer deed overlopen, was de recente 'veline-affaire'.

Veline

Veline zijn veelal blonde, mooie jongedames, die tijdens Italiaanse tv-shows schaars gekleed naast de presentator staan en voortdurend glimlachen, maar intellectueel weinig inbrengen.

Berlusconi wilde enkele veline op de kieslijst van zijn partij zetten voor de Europese verkiezingen.

Dit leidde tot protesten uit het eigen kamp omdat Berlusconi met politiek onervaren vrouwelijk schoon stemmen wilde trekken.

Showbizz

Uiteindelijk bond Berlusconi in en zette slechts één jonge vrouw uit de showbizz op de kieslijst. Maar deze keer wilde hij geen excuses aanbieden aan zijn vrouw.

Enkele jaren geleden deed hij dat halfslachtig wel, nadat hij op tv tegen een pin-up had gezegd dat hij met haar zou willen trouwen als hij niet al getrouwd was.

Bloedmooi

Na zijn verkiezingsoverwinning vorig jaar maakte Berlusconi Mara Carfagna wel tot minister voor Gelijke Kansen.

In Italië gaan hardnekkige geruchten dat de bloedmooie Carfagna (33) haar ministerspost heeft te danken aan het feit dat zij met Berlusconi (72) naar bed is geweest.

Tienerfeestjes

Veronica Lario is ook verbolgen over het feit dat haar man naar tienerfeestjes gaat. Onlangs meldden Italiaanse media dat Berlusconi was gesignaleerd op de achttiende verjaardag van het mooie blonde model Noemi Letizia.

Zij had hem persoonlijk haar portfolio gestuurd, een selectie van de mooiste foto's van zichzelf waarmee modellen zich aanprijzen bij potentiële opdrachtgevers.

Letizia kreeg voor haar verjaardag van Berlusconi een ketting met briljanten. ''De weg van mijn huwelijk is bezegeld'', aldus Lario volgens la Repubblica.

''Ik kan niet samen zijn met een man die omgaat met minderjarigen.''

Kinderen

De zaak is des te pijnlijker voor Lario omdat Berlusconi geen tijd had voor de achttiende verjaardagsfeestjes van hun drie eigen kinderen.

Lario heeft ook moeite met de politieke rol van haar man: ''Door een of andere merkwaardige alchemie staat het land zijn keizer alles toe en praat het alles goed.''