AMSTERDAM - Eva van de Wijdeven is bekend geworden als Desie in de tv-serie en film Dunya en Desie, maar ze timmert intussen flink aan de weg met rollen in het theater (Closer), op tv (Vuurzee) en nu in de film De Laatste Dagen van Emma Blank.

''Ik zit middenin de fase dat ik denk: Volgens mij ben ik nu actrice.''

''Ik vond het altijd leuk op de set, maar nu komt het besef dat ik er al wel acht jaar mijn brood mee verdien'', zegt Van de Wijdeven (24). ''Ik krijg kansen en ik grijp ze.''

Haar nieuwste film De Laatste Dagen van Emma Blank van regisseur Alex van Warmerdam gaat zondag in première en draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Dood

De film vertelt het verhaal van Emma Blank (Marlies Heuer) die wacht op haar dood. Ze eist een liefdevolle verzorging van haar personeel: hoofd van de huishouding Haneveld (Gene Bervoets), Bella de kokkin (Annet Malherbe), Gonnie de dienstmeid (Van de Wijdeven) en Meier de knecht (Gijs Naber).

Emma ontpopt zich als een ijzige dictator wier wensen steeds absurder worden. Tot de dag dat het personeel zich tegen haar keert.

IJsland

Voor de productie hebben de blonde krullen van Desie plaatsgemaakt voor het korte, donkere koppie van Gonnie. Actrice Annet Malherbe (Gooische Vrouwen) castte Van de Wijdeven. De actrice kreeg vanuit IJsland te horen dat ze de rol had bemachtigd.

''Ik werd gebeld door Annet die daar op vakantie was met Alex'', vertelt ze. ''Ze hadden goed zitten brainstormen en waren tot de conclusie gekomen dat ik Gonnie moest spelen. Ik was door het dolle heen.''

Fan

Van de Wijdeven had voordat ze aan de film begon alleen De Noorderlingen van Van Warmerdam gezien. ''Ik wist wel wie hij was, maar had hem niet mijn hele leven gevolgd. Op de set heb ik hem pas echt leren kennen en nu ben ik wel fan van hem. Hij is een heerlijk mens en een fijne regisseur. Voor mijn gevoel klikten we vanaf dag een.''

Van Warmerdam was niet alleen verantwoordelijk voor het scenario en de regie, maar speelt ook een rol in De Laatste Dagen van Emma Blank.

Zijn broer Marc produceerde de film en zijn vrouw Annet deed de casting en speelt een van de hoofdrollen. De film was dus een grote familieproductie.

Familiegevoel

''Als je op een set staat, ga je een korte periode heel intensief met een groep mensen aan de slag en krijg je dus sowieso al een beetje een familiegevoel'', zegt Van de Wijdeven hierover.

''Nu was het ook nog eens een familie en ging het over een familie, dus het was de familieset van het jaar. Dat voelde je heel erg en dat heb ik als prettig ervaren.''

Op de set van de komedie werd veel gelachen volgens de actrice. ''We hebben heel hard gewerkt, maar er gebeurden ook ontzettend veel geestige dingen. Het grappige is dat het eindresultaat veel strenger en heftiger en spannender is geworden dan ik me had bedacht.''