AMSTERDAM - De 39-jarige man die talkshowhost Tyra Banks gestalkt zou hebben, gaat volgens rechter James Burke mogelijk niet naar de gevangenis.

Burke, die de man donderdag schuldig bevond, zegt dat hij een psychiatrische behandeling moet ondergaan. In juni hoort de stalker wat zijn straf is.

De advocaat van de veroordeelde, die al heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan, moet volgens de rechter aandringen op een behandeling.

Baan

Ook zou de raadsman ervoor moeten zorgen dat de stalker een baan vindt in een plaats die hem goed doet. "En dat is waarschijnlijk niet New York", stelt Burke.

De 39-jarige man hing op 18 maart rond bij een studio in New York waar Tyra Banks opnamen maakte voor haar talkshow. Vanaf begin vorig jaar zou hij de presentatrice overstelpt hebben met liefdesbrieven en telefoontjes.

Veiligheid

Toen een reactie uitbleef, besloot hij zijn idool op te zoeken in de studio. Daarvoor reisde hij vier dagen in een bus van Los Angeles naar New York, waar hij verder geen bezigheden had. Hij verklaarde eerder dat hij zich van geen kwaad bewust is en alleen de opnamen wilde bijwonen.

De 35-jarige Banks, die behalve van de Tyra Banks Show en haar modellencarrière bekend is van America's Next Top Model, getuigde woensdag tegen haar vermeende stalker.

Ze vertelde de rechter onder meer dat ze voor haar veiligheid te vreest sinds hij de studio heeft bezocht. "Ik had nog nooit eerder zoiets meegemaakt."