APELDOORN - Pieter van Vollenhoven viert donderdag zijn zeventigste verjaardag. In tegenstelling tot voorgaande jaren hoeft de jarige job op 30 april dit keer niet zijn woonplaats te verlaten.

In de ochtend komen koningin Beatrix en andere familieleden naar Apeldoorn om Koninginnedag te vieren. In de middag na het officiële programma krijgen prinses Margriet en zijn kinderen alle kans hem in de watten te leggen.

In de aanloop naar zijn verjaardag is Van Vollenhoven al uitgebreid geëerd. Woensdagavond waren op televisie liefst twee documentaires over hem te zien. Zowel de NOS als TROS-programmamaker Ivo Niehe portretteerde de eerste burger aan het hof.

Beatrixtheater

Van Vollenhoven werd dinsdagavond uitgebreid in het zonnetje gezet in het Beatrixtheater in Utrecht.

De feestelijke bijeenkomst was georganiseerd door het Fonds Slachtofferhulp, dat door Van Vollenhoven twintig jaar geleden werd opgericht. Familieleden, vrienden en kennissen kwamen naar het Beatrixtheater om hun felicitaties over te brengen.

Boek

Twee weken geleden verscheen een boek over Van Vollenhoven. Meer dan honderd vrienden, bestuurders, musici, mediapersonen, academici en natuurliefhebbers spraken hun waardering over hem uit.

Ook slachtoffers van rampen en hun familie komen aan het woord. Van Vollenhoven is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Van Vollenhoven zelf heeft al laten weten alle aandacht wel wat overdreven te vinden. ''Het getal zeventig spreekt me niet erg aan'', vertelde hij tegen Ivo Niehe.

ZIE OOK:

'Koninginnedagspecial'