AMSTERDAM - Een 35-jarige fan van Gerard Joling is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 272 dagen. De helft van de straf wordt voorwaardelijk opgelegd.

De Rotterdamse rechtbank acht bewezen dat Danny D. zijn idool voorafgaand aan een van Jolings concerten bedreigde.

D. zei dat er tijdens het Stout & Nieuw-concert op 13 december een bom af zou gaan.

Adoratie

De verliefde Danny is vrijgesproken van het stalken van Joling. De rechtbank is van oordeel dat de berichten die Danny veelvuldig achterliet op de website van de ex-Topper 'voornamelijk bestaan uit uitingen van adoratie aan het adres van Joling'.

'Deze berichten zijn geplaatst op een forum dat hiervoor in het leven is geroepen en gezien de aard van de fansite is het niet ongebruikelijk dat dergelijke berichten hierop worden geplaatst' staat in het vonnis.

Bedreigend

Met opmerkingen als 'bommelding vanavond, kadootje van de zaak' en 'als jij me niet belt vanavond dan is dit jouw laatste weekeind in Ahoy' ging Danny wel over de schreef.

Omdat de verliefde fan die berichten alleen op 12 en 13 december plaatste, ziet de rechtbank dit niet als stalking. De opmerkingen zijn wel bedreigend, waarvoor D. strafbaar is. Ook is hij gestraft voor het doen van een valse bommelding.

Zwakbegaafd

Volgens deskundigen die Danny onderzochten is de fan zwakbegaafd en verminderd toerekeningsvatbaar.

Met de opmerkingen wilde Danny in contact komen met zijn idool. Een psycholoog stelt vast dat Danny zich afgewezen en gekrenkt voelde, doordat een reactie van Joling uitbleef.

Frustratie

De frustratie en woede zou de 35-jarige fan uiteindelijk te veel geworden zijn. Tijdens zijn voorwaardelijke straf moet Danny zich laten begeleiden door de reclassering.

De berichtenstroom kwam volgens Joling op gang nadat Danny was afgewezen voor een figurantenrol in een commercial met de ex-Topper.

De fan verklaarde eerder dat hij de bommelding zag als 'geintje' en dat hij inziet dat zijn acties 'raar' overkomen en 'erg dom' zijn.