Reclamespotje Keira Knightley verboden

AMSTERDAM - Een reclamespotje tegen huiselijk geweld, met filmactrice Keira Knightley in de hoofdrol, mag niet worden uitgezonden, omdat de beelden te gewelddadig zijn.

De Britse Reclame Code Commissie vindt met name de beelden waarin Knightley wordt aangevallen te shockerend voor het televisiepubliek, zo schrijft de Britse krant Telegraph maandag.

In het filmpje wordt de actrice op hardhandige wijze aangevallen door haar geliefde, die meent dat ze vreemdgaat. Het beeldmateriaal eindigt met Knigley die op de grond ligt en herhaaldelijk wordt geschopt.

De advertentie van Women's Aid is al in bioscopen te zien geweest en is meer dan een miljoen keer bekeken op internet.

Realiteit

Women's Aid verantwoordt zich door te zeggen dat het spotje de realiteit van huiselijk geweld weergeeft. De organisatie zegt zich gebaseerd te hebben op de ervaringen van slachtoffers. "We zijn hierbij zeer zorgvuldig te werk gegaan", aldus een zegsvrouw van Women's Aid.

Zelfs de Britse politiek bemoeit zich met de kwestie. Zo liet Labour-politicus Kerry McCarthy weten dat huiselijk geweld een kwestie is die niet zachtzinnig benaderd moet worden. "Het is belangrijk dat dit soort bewustwordingscampagnes bestaan, en dat de boodschap de juiste personen raakt."

Ophef

Het bureau achter de reclame betreurt dat het spotje gecensureerd zal moeten worden wil het op televisie mogen worden uitgezonden, maar benadrukt dat alle ophef ook een positieve kant heeft.

"Een van onze doelen was om mensen bewust te maken van huiselijk geweld en om het onderwerp ter sprake te brengen. Dat is gelukt, ook al haalt het spotje de televisie misschien niet."

Knightley was niet bereikbaar voor commentaar, zo schrijft de Britse krant.

Tip de redactie