Bezoek Beatrix kost Apeldoorn 6,5 ton

AMSTERDAM - Het bezoek van de koninklijke familie aan Apeldoorn op Koninginnedag kost de gemeente zo'n 650 duizend euro.

Het is de vierde keer dat een gemeente een half miljoen euro of meer uitgeeft aan het bezoek van koningin Beatrix en haar familie op de nationale feestdag. Dat blijkt uit onderzoek van het vakblad Binnenlands Bestuur.

De bezoeken die koningin Beatrix sinds haar aantreden in 1980 op Koninginnedag aan plaatsen in het land brengt, kosten de gastgemeenten steeds meer.

Geluidsinstallatie

Het Zeeuwse Veere trok in 1981 voor het eerste bezoek van de vorstin nog zevenduizend gulden uit. Dat geld ging onder meer op aan een geluidsinstallatie en een bijdrage voor het programmaboekje van de Oranjeverenigingen.

Inmiddels is het feestje uitgegroeid tot een mega-pr-evenement, constateert het vakblad voor ambtenaren. "Men vindt het vanzelfsprekend dat het een bak geld kost", zegt de Apeldoornse wethouder Paul Blokhuis in het blad.

Kostenpost

Sinds de introductie van de euro in 2002 gaven de twee gemeenten die de koninklijke familie meestal bezoekt samen minstens vijfhonderdduizend euro uit. Voor het bezoek aan Den Haag en Scheveningen werd in 2005 precies een half miljoen euro uitgetrokken, Almere had een jaar later een kostenpost van 632 duizend euro.

Veiligheid

Den Bosch maakte het bezoek van de koninklijke familie in 2007 het duurst. De Brabantse hoofdstad trok ruim 645 duizend euro uit, waarvan bijna de helft voor een 'creatief programma' en ruim een ton voor het waarborgen van de veiligheid en openbare orde.

Tip de redactie