TILBURG - Acteur Arijan van Bavel ('Adje') en zijn bedrijf stoppen als exploitant van het omstreden Midi Theater in Tilburg. Aanleiding is een dreigend exploitatietekort dat in het huidige eerste jaar kan oplopen tot 200.000 euro.

De gemeente gaat op zoek naar alternatieve mogelijkheden om het theater te redden.

Televisiecontracten die als gevolg van de economische crisis niet zijn doorgegaan vormen de belangrijkste oorzaak voor de financiële tegenvaller.

De kersverse Tilburgse wethouder Ton Horn en zakelijk directeur Joris Bengevoord hebben dat dinsdag bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie.

Gemeente

De gemeente Tilburg kocht de voormalige bioscoop in het centrum voor 2,5 miljoen euro en liet die voor 5 miljoen euro verbouwen. Beginnend ondernemer Van Bavel die bekend werd als Adje uit de televisieshow van Paul de Leeuw kreeg tegen gunstige voorwaarden de kans om het theater te exploiteren.

Bijna een jaar geleden viel het hele college van Tilburg al vanwege de financiële risico's van het plan.

Vanwege een overschrijding van de verbouwkosten met 1,9 miljoen euro vertrok anderhalve maand geleden ook cultuurwethouder Hugo Backx. De gemeenteraad stelde vervolgens een raadsenquête in.

Overnemen

De gemeente gaat nu op zoek naar een commerciële partij die de exploitatie wil overnemen. De andere optie is dat Tilburgse culturele instellingen zoals popzaal 013 dat gaan doen. Wethouder Ton Horn sloot dinsdagavond zelfs niet uit dat het theater eind april definitief de deuren moet sluiten.

Horn vertelde dat hij slechts enkele dagen na zijn aantreden medio maart een oude brief onder ogen kreeg waarin Midi het exploitatietekort aankondigde. Voor zover bekend heeft toenmalig wethouder Backx die informatie nooit gedeeld met zijn collega's.

Marketing

Achteraf oordeelt de nieuwe wethouder dat de marketing van het theater ongelukkig is geweest. Horn bedoelde het optreden van sul Adje bij de presentatie van de ambitieuze plannen.

Adviseur Guus van Hove (tevens directeur 013) voegde toe dat nooit rekening is gehouden met het slechtst mogelijke scenario.

Directeur Bengevoord vertelde dat de voortdurende commotie en stroom negatieve berichten hem en zijn jonge bedrijf geregeld tot wanhoop dreven. In de nieuwe exploitatievorm van het theater is voor Van Bavel mogelijk nog wel een artistieke rol weggelegd.