AMSTERDAM - Talloze artiesten brachten maandagavond in Theater De Meervaart in Amsterdam een hommage aan Jenny Arean.

Vrienden en collega's zoals Sanne Wallis de Vries, Tony Neef, Joost Prinsen en Maarten van Roozendaal zongen liedjes uit het omvangrijke repertoire van de 66-jarige cabaretière en actrice. Arean kreeg het eerbetoon omdat ze al bijna vijftig jaar in het vak zit.

Marc-Marie Huijbregts en Loes Luca, met wie Arean te zien was in de televisieserie 't Vrije Schaep, presenteerden de avond.

Ook Georgina Verbaan uit dezelfde serie gaf acte de présence tijdens de show. Arean zat zelf in de zaal, omringd door vrienden en familie.

Dochter

Als verrassing verblijdde Huijbregts het feestvarken met de dvd-box Jenny door de Jaren Heen, met de hoogtepunten uit de omvangrijke carrière van Arean. De selectie is gemaakt door Myra Rooymans, dochter van Jenny Arean uit haar huwelijk met acteur Huub Rooymans.

Myra spitte de afgelopen maanden vele uren in het artistieke verleden van haar moeder. In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum keek ze naar de musicals, de cabaretvoorstellingen en de zangoptredens van haar moeder en selecteerde ze momenten uit televisie-interviews.

Optreden

De dvd-box begint in 1963 met de musical Vadertje Langbeen en eindigt met een optreden van Arean met het orkest Tango Dorado dit jaar.

Tot de memorabele momenten behoren twee optredens met Frans Halsema, met wie Arean de alom bekende hit 'Vluchten Kan Niet Meer' vertolkte. Ook is een muzikaal optreden uit 1963 te zien waarin Arean zingt met haar moeder en grootmoeder.

Wim Sonneveld

Jenny Arean is al sinds haar veertiende verknocht aan het theatervak. Ze zag toen een optreden van Wim Sonneveld en wist dat ze toen niets anders meer wilde. Ze was een van de eerste vrouwen met een soloprogramma.

De hommage is een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Elk jaar houdt het AKF een speciale voorstelling rondom een artiest die belangrijk is geweest voor de kleinkunst in Nederland.

Eerder werden onder anderen Ramses Shaffy, Harry Bannink en Liesbeth List in het zonnetje gezet.