LONDEN - De internationale kinderrechtenorganisatie Save The Children (STC) roept Madonna op af te zien van het adopteren van een Malawische kleuter.

De popdiva heeft haar zinnen gezet op het adopteren van weesmeisje Mercy James, maar volgens STC kan het kind beter worden opgevangen door haar eigen familie of gemeenschap. Dat meldde de Britse omroep BBC zondag.

Madonna is maandag verschenen in de rechtbank in Malawi voor de adoptiezaak van het meisje. Dat meldden verschillende media maandag.

Een van Madonna's advocaten vertelde verslaggevers buiten de rechtszaal dat Madonna binnen de rechtbank verzocht haar adoptieverzoek voor het vierjarige meisje in te willigen.

Zoontje

In een lokale krant staat dat de ster eerder verklaarde dat haar geadopteerde zoontje David een broertje of zusje nodig heeft. Madonna adopteerde het jongetje eerder met haar toenmalige echtgenoot Guy Ritchie.

De ster verklaarde, onlangs kritiek op haar adoptieprocedures, gelukkig te zijn met het feit dat zij misschien de weg heeft geplaveid voor meer adopties van kinderen uit Malawi. Daar zijn naar schatting ongeveer een miljoen kinderen wees geworden doordat hun ouders zijn gestorven aan Aids.

Oplossing

''Weeskinderen meenemen naar het buitenland is geen oplossing'', stelt de organisatie. ''Deze kinderen hebben vaak nog steeds familie. Het is beter om lokale instanties en goede doelen te steunen, die ervoor kunnen zorgen dat het kind kan worden opgevangen in eigen omgeving'', zei een STC-woordvoerder tegen de BBC.

Madonna heeft ook twee biologische kinderen: dochter Lourdes en zoon Rocco.

Madonna in Malawi